Pakistaanse kernwapens lopen gevaar

Amerikaanse officials en experts maken zich ernstige zorgen over de veiligheid van het Pakistaanse kernwapenarsenaal. Zij vrezen dat de Taliban het transport van de wapens kunnen onderscheppen of dat militanten infiltreren in laboratoria en andere productiefaciliteiten.
President Obama en minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton probeerden de wereld vorige week nog gerust te stellen. Het Pakistaanse leger en de inlichtingendiensten zouden doordrongen zijn van het belang dat de kernwapens goed beveiligd worden.
Voormalige en huidige regeringsofficials zijn daar niet van overtuigd. De Taliban rukken op, onder andere in het district Buner, en de Amerikanen weten niet exact waar alle Pakistaanse atoomwapens zich bevinden. Zeker is wel dat ze overal in het land liggen opgeslagen.
De regering-Bush stak de afgelopen jaren 100 miljoen dollar in de beveiliging van de Pakistaanse nucleaire wapens, maar het is onduidelijk hoe dat geld precies is besteed. Pakistaanse officials weigeren volledige openheid te geven aan de Amerikanen.
De president van Pakistan, Ali Zardari, probeert de VS voortdurend gerust te stellen, maar is niet de belangrijkste schakel. Legerchef en generaal Parvez Kayani heeft in werkelijkheid de controle over de zestig tot honderd Pakistaanse kernwapens.
Amerikaanse experts vrezen vooral dat er iets misgaat bij het transport van de wapens. Ook de Pakistaanse veiligheidsdienst, die bekend staat om contacten met extremisten, wordt gewantrouwd. Maar de Amerikanen maken zich vooral zorgen om wat ze níet van het Pakistaanse kernwapenprogramma weten.

Bron(nen):   The New York Times