‘Dat ze geen werk hebben verwijten ze iedereen behalve zichzelf’

Ze zijn nurks en verongelijkt. De Nederlandse samenleving vinden ze niks, dat ze geen werk hebben verwijten ze iedereen behalve zichzelf. En dan gaat het niet om een klein deel van de Marokkaanse jongens. Volgens de officiële cijfers is circa dertig procent crimineel. Maar volgens Staatssecretaris of seriecrimineel loopt het aantal dat in Amsterdam in aanraking komt met de politie op tot zeventig procent. Dat cijfer komt van een enkele, niet bij naam genoemde bron op het stadhuis, maar toch. Voor het gisteren verschenen boek  Staatssecretaris of seriecrimineel voerde de schrijver Andersson Toussaint  twee jaar lang gesprekken met Marokkaanse Amsterdammers.
In zijn boek legt hij een wereld bloot die niet vaak aan de oppervlakte komt. En ook nog onbekende narigheid met Marokkanen, zoals de 'rochelbrigade' van 50 tot 60 rellende jongens, die vorig jaar op een warme Pinksterdag het De Mirandabad in een chaos veranderde.
Ook beschrijft hij dat stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch van Slotervaart direct na zijn aantreden een jongerencentrum heeft moeten schoonvegen omdat het een thuisbasis van crimineeltjes was geworden.
Opmerkelijk is verder dat de veel geprezen buurtvaders bij Marcouch op weinig waardering kunnen rekenen. Ze zijn juist onderdeel van het probleem en kunnen beter gaan werken, vindt Marcouch.

Bron(nen):   Het Parool