Brief uit Teheran: we zullen niet opgeven

"Hoewel ik religieus ben en sterk geloof in de islam, heb ik het vertrouwen verloren in ayatollah Khomeini, de vader van de revolutie," schrijft een 24-jarige Iraanse studente in een mooie, persoonlijke brief aan The Independent. "Ik heb geen vertrouwen in ayatollah Khameini noch in zijn nakomeling Ahmadinejad. De aanhangers van de president zijn kwezels. Dit land heeft een echte politieke leider nodig, en geen oude priester of een politiek kind."
De studente beschrijft onder de zelfgekozen schuilnaam Maryam waarom zij voor Mousavi heeft gestemd - hoewel ook die 'geen held' is. "Ik weet ook dat mensen in Iran bang zijn voor weer een nieuwe revolutie. We hebben al zoveel onderdrukking, oorlog en revolutie gehad, dat we niet nog meer bloedvergieten willen. Het beste is dat we verandering beetje bij beetje tot stand brengen."
De teleurstelling is groot, maar de strijdbaarheid is ook toegenomen. "We zullen deze gebeurtenissen nooit vergeten. Mensen zullen niet opgeven. Ze worden gedwongen tot zwijgen, maar ze zullen niet altijd hun mond blijven houden. Er zijn nieuwe manieren om met elkaar in contact te treden. Het regiem kan Facebook eventjes blokkeren maar daar kunnen ze niet eeuwig mee doorgaan. Er is iets in dit land veranderd. Mensen zijn bedrogen, maar ze hebben ook aan de vrijheid geroken. We zijn nu leeuwen achter tralies."

Bron(nen):   The Independent