Noord-Korea: 200.000 mensen in strafkampen

Noord-Korea houdt circa 200.000 politieke gevangenen vast in strafkampen, waar ze wel 15 uur per dag moeten werken en meestal rond hun vijftigste overlijden door ondervoeding en aanverwante ziektes. Dat de concentratiekampen bestaan is al langer bekend, maar The Washington Post meldt dat het gruwelijke beeld steeds scherper wordt dankzij nieuwe getuigenissen van ontsnapte gevangenen en voormalige bewakers. Zo is ook de schatting van 200.000 gevangene tot stand gekomen. Daarbij is ook gebruik gemaakt van satellietfoto’s die veel details laten zien.
De gevangene krijgen meestal alleen granen en zout te eten. Door de ondervoeding verliezen ze hun tanden en wordt hun tandvlees zwart. Ze krijgen slechts één paar kleren – zonder sokken of ondergoed – en de meeste gevangene lopen dan ook in rafels. Op satellietfoto’s is te zien dat de kampen worden omringd door torens van bewakers en hekken waar stroom op staat.
"We hebben een systeem van slavernij," zegt een voormalige bewaker die naar Zuid-Korea is ontkomen. "Mensenrechtengroepen kunnen niets doen. De Verenigde Staten zullen dit onderwerp moeten oppakken." Maar de strafkampen zijn geen onderwerp van gesprek in de onderhandelingen tussen de Noord-Korea en de Verenigde Staten. Door de Noord-Koreaanse spierballenpolitiek met nucleaire proeven en rakettelanceringen is het land erin geslaagd de mensenrechten als onderwerp van tafel te krijgen. "We kunnen het ons niet veroorloven daarover te beginnen," zegt eenvoormalige  Amerikaanse diplomaat.
Op de site van The Washington Post (zie tweede link) vol informatie over de vijf belangrijkste concentratiekampen.
Plus. Boos commentaar uit The Los Angeles Times, zie derde link

Bron(nen):   The Washington Post  The Washington Post  The Los Angeles Times