Een goed-nieuws foto

Met hun grote pr-staf komen politici soms in vreemde situaties terecht.
Neem nou Luc Chatel, de Franse minister van Onderwijs.
Of nee, laten we anders beginnen. In Frankrijk is la rentrée ieder jaar een groot spektakel. Dat is het moment dat na de grote vakantie de scholen weer beginnen (vakantiespreiding bestaat niet in Frankrijk) en alle media staan hier jaarlijks uitvoerig bij stil. Alle reden dus voor een minister van Onderwijs en zijn voorlichters om bij die gelegenheid 'een leuk dingetje' te bedenken.
Voor Luc was het volgende verzonnen. Hij moest naar een grote supermarkt gaan en op de schoolspullen-afdeling kijken of er we genoeg schoolspullen lagen.
Brijant idee - en zo gezegd, zo gedaan.
Dus maandag rond de middag arriveerde de minister bij de Intermarché in Villeneuve-le-Roi (vlakbij Parijs) met in zijn kielzog een horde journalisten, tv-camera's en fotografen. En hup daar stond de minister temidden van de schoolschriften en de puntenslijpers. Wat opviel was dat hij werd omgeven door een stel goedgeklede dames met hun boodschappenkarretje vol met schoolspullen, die uitvoerig aanprijsden dat de regering geld had gereserveerd voor de aanschaf van al die mooie dingetjes- het best denkbare begin van het nieuwe schooljaar!
Maar wat een beetje vreemd was: toen de bewindsman weer was vertrokken, merkte een journalist van Libération hoe die vrouwen - toen de camera's alweer waren ingepakt - hun karretjes met schoolspullen gewoon hadden achtergelaten - niets afgerekend - en in een volgauto achter de minister aan de parking hadden verlaten.
Waren ze slechts figuranten in een mediashow van een minister die graag in het nieuws komt? Dat wordt nu ten stelligste ontkend.
Maar Libération zegt vandaag dat er geen reden is te twijfelen aan de kwade opzet van dit 'fotomoment.'

Bron(nen):   The New York Times  Libération