Met Iran wordt al 30 jaar gepraat

Morgen moeten er in Geneve gesprekken gaan plaatsvinden tussen vertegenwoordigers van de nieuwe Amerikaanse regering en die van Iran. Dat gebeurt in de veronderstelling dat dit een doorbraak is en dat Amerika al dertig jaar niet met de Iraniers heeft onderhandeld. Maar het tegendeel is het geval.
Na de val van de sjah heeft de regering van Jimmy Carter lang geprobeerd het nieuwe bewind terwille te zijn, maar dat eindigde met de bezetting van de Amerikaanse ambassade in Teheran, eind 1979, die meer dan een jaar zou duren (en waarover achter de schermen voortdurend werd onderhandeld).
Daarna probeerde Ronald Reagan het, met het Iran-Contraschandaal als gevolg. In de jaren negentig zijn er steeds weer pogingen ondernomen om het ijs te doorbreken, en zelfs onder George W. Bush stond Amerika niet stil. In 2006 stond Condolleezza Rica klaar om een Iraanse delegatie te ontvangen (er waren driehonderd visa geregeld), maar die kwam nooit opdagen.
Ondertussen ging Iran gewoon door met zijn nucleaire programma, ondanks de onderhandelingen die met de Europeanen (Duitsers, Fransen en Britten) plaatsvonden. Het is dus niet zo dat Barack Obama iets nieuws probeert. Integendeel, hij gaat voort op een weg die al dertig jaar lang niks heeft opgeleverd.

Bron(nen):   The Wall Street Journal