Dit zijn de belastingparadijzen [update]

De Neue Zürcher Zeitung kan zijn opwinding nauwelijks de baas. Morgen (maandag) publiceert het Tax Justice Network een top-60 van belastingparadijzen en wie staat er op de eerste plaats? De Verenigde Staten! Althans, een deel van dit grote land, de staat Delaware. 
De afgelopen tijd woedde een ongekende strijd tussen Zwitserland en grote westerse landen omtrent het Zwitserse bankgeheim, een eeuwenoud privilege voor de rijken der aarde, en Zwitserland moest zijn meerdere erkennen in de machtige tegenstander. 
Met de hulp van de kredietcrisis die de almacht van Zwitserse banken had aangetast, wisten Amerika, Duitsand en Groot-Brittannie het kleine Zwitserland mat te zetten. Van vele rijke klanten brieft Zwitserland sinds deze zomer (noodgedwongen) de bankgegevens door naar het buitenland en dat heeft in het land zelf voor ongekende commotie gezorgd: kwam met het einde van het bankgeheim nu ook een einde aan de unieke (welvarende) positie van Zwitserland? 
De NZZ beschrijft hoe dat Tax Justice Network zich niet veel van landsgrenzen aantrekt in de speurtocht naar de meest taxluwe plekken op aarde en daarbij ook bepaalde regio vermeldt, die gunsten verlenen aan belastingontduikers. En zo komen de VS dus op plaats 1, het land dat Zwitserland de laatste tijd zo achter de vodden heeft gezeten. 
Deze lijst - die morgen in zijn geheel gepubliceerd zal worden - zou daarom weinig lijken op de OESO-lijst van belastingparadijzen die tot op heden veel gezag heeft. 
Andere kopposities worden ingenomen door Monaco, Luxemburg, Londen (!) en door Zwitserland zelf uiteraard.
Morgen meer over een ranglijst die ongetwijfeld veel stof zal doen opwaaien.

Update: inmiddels is de ranglijst bekend. 1. Delaware, 2. Luxemburg, 3. Zwitserland, 4. Kaaimaneilanden, 5. de stad Londen, 6.Ierland, 7. Bermuda, 8. Singapore, 9. Belgie, 10. Hongkong (...) 15. Nederland. 

Bron(nen):   Neue Zürcher Zeitung  Tax Justice Network