Terrorist vestigt aandacht op Jemen

Jemen staat opeens  volop in de belangstelling als een mogelijke 'safe haven' voor terroristen, na de mislukte aanslag op een passagierstoestel van Northwest Airlines. De verdachte terrorist, Abdulmudallad, heeft gezegd dat hij handelde op instructies die hij van Al Qaida in Jemen had ontvangen.
The Wall Street Journal meldt dat de Amerikanen onderzoeken of de mislukte aanslag een reactie is op een offensief van veiligheidstroepen in Jemen tegen aan Al Qaida geliëerde eenheden. Bij hun offensief maken de regeringstroepen gebruik van inlichtingen die door de Amerikanen zijn verstrekt.
De militaire operaties zijn onder meer gericht tegen Anwar al Awlaki, een radicale imam die contact onderhield met de Amerikaanse moslim die vorige maand een bloedbad aanrichtte op de Amerikaanse militaire basis Fort Hood.
Samen met Pakistan en Somalië geldt Jemen momenteel als het belangrijkste toevluchtsoord voor Al Qaida en andere militante islamitische strijdgroepen. The Wall Street Journal roept daarbij een niet onbelangrijk detail in herinnering: "De familie van Osama bin Laden komt oorspronkelijk uit Jemen."
The Long War Journal meldt dat Al Awlaki (foto) op 24 december een luchtaanval die bedoeld was om hem uit te schakelen, heeft overleefd.

Bron(nen):   The Wall Street Journal  The Long War Journal