Miljarden euro’s door de EU onrechtmatig besteed

Miljarden euro's uit de Europese begroting worden foutief gespendeerd. Dat blijkt volgens Belga  uit het jaarrapport van de Europese Rekenkamer. De EU spendeerde vorig jaar 138,6 miljard euro. Daarop berustte een foutenpercentage van 4,8 procent, een flinke stijging in vergelijking met 2011 (3,9 procent). Dat is deels te wijten aan een nieuw systeem van steekproeven dat de Rekenkamer hanteert, maar de toename is niet nieuw. Al sinds 2009 stijgt het percentage elk jaar. Het bedrag waarvan niet duidelijk is of het rechtmatig wordt besteed wordt ieder jaar hoger. De Rekenkamer beklemtoont dat het foutenpercentage geen weergave van de omvang van fraude of verspilling geeft. Het is een raming van de bedragen die niet uitbetaald mochten worden omdat het geld niet in overeenstemming met Europese regels is gebruikt, bijvoorbeeld omdat openbare aanbestedingsregels niet goed toegepast werden. Materiële fouten trof de Rekenkamer op zowat alle beleidsdomeinen aan. Plattelandsontwikkeling, visserij en milieu spanden de kroon (7,9 procent), gevolgd door regionaal beleid, transport en energie (6,8 procent). De grootste stijgingen manifesteerden zich vorig jaar bij de uitgaven voor werkgelegenheid en sociale zaken en landbouw. Volgens de auditeurs zou de Europese Unie eens grondig moeten nadenken over de wijze waarop ze haar geld uitgeeft. 

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  De Europese Unie en nadenken, da’s een contradictie pur sang.

 2. Dead Silence

  Dat de Europese Unie gaat nadenken is een contradictio in terminis.

 3. grasspriet

  En wie precies is verbaasd over dit bericht?

  • marianne martens

   marianne martens helemaal niet, kunnen we geen proces beginnen met TOPADVOCATEN zoals MOSCOWITCH TEGEN EX- CEO’S, BANKCRIMINELEN, CLOWNS EN NITWITS OF MENSEN, DIE HELEMAAL NIETS WILLEN BETEKENEN VOOR EEN SAMENLEVING. ZOALS DE EU. Al jarenlang worden er alleen maar kleurloze nietszeggende bleke mensen gekozen die een heel vreemd neo- liberalisme nastreven.

   (in antwoord op grasspriet)
   • Dead Silence

    Die topadvocaten horen ook tot de populatie duivels. Dat schiet niet op. Ervaring leert dat bottom-up managen de enige oplossing is en macht geeft.

    (in antwoord op marianne martens)
 4. Niegol

  Wat is het vergelijkbare percentage voor de Nederlandse staat?

  Ik kan me voorstellen dat bij veel aanbestedingen hier ook wel dingen misgaan (ik weet dat ik soms binnen mijn bedrijf de regels ook niet volg, soms kan ik geen drie quotes aanvragen, omdat ik specifiek DAT apparaat nodig heb, en dat wordt maar door een vendor verkocht. Dit zou denk ik ook binnen dit percentage vallen).

  Met andere woorden, hoeveel zegt dit over corruptie, wanbeleid, vriendjespolitiek en andere zaken die we ASAP moeten aanpakken in de EU? Of zegt dit meer over de meetmethode van deze cijfers?
  Want alleen met de juiste data kunnen we goede verbeterstappen afdwingen, in plaats van volgend jaar het weer met zn alleen roerend eens zijn dat het allemaal vreselijk is… (en dan verder gaan met de orde van de dag)

  Nu is het veel te makkelijk deze getallen (“Het bedrag waarvan niet duidelijk is of het rechtmatig wordt besteed wordt” ik hoor al een hele grote verzameling uitvluchten….) aan de kant te schuiven en lekker zo verder te gaan.

  Ben zelf geen euroscepticus (eerder neutraal), maar deel met mensen die dat wel zijn dat deze puinbende echt eens systematish moet worden opgeruimd!

  Of de EU wordt geloofwaadig en accountable, of ze graven hun eigen graf (en dan wil ik best helpen scheppen)

Reacties niet toegestaan