De comeback van Stalin

Eerder al meldde Welingelichte Kringen (zie 2de link) dat Jozef Stalin in eigen land steeds meer een geziene figuur wordt. Er kwamen dan ook veel Russen samen toen 3 maanden geleden een groot marmeren gedenkbord boven de ingang van het Kurskaya metrostation in Moskou werd onthuld door het gemeentebestuur.
Inmiddels is de tijd rijp voor een volgende etappe en vandaag meldt de Pravda (De Waarheid) dat nu her en der in de hoofdstad billboards van Stalin komen ter herinneringen aan zijn heldenrol tijdens de Grote Vaderlandse Oorlog, ook wel bekend als de Tweede Wereldoorlog. Volgens het gemeentebestuur is dit het gevolg van veelvuldige verzoeken van talloze veteranen. 
Toch klinkt er ook kritiek op zoveel glorie voor de oude massamoordenaar. En vraagt men zich af of de rol van Stalin niet iets verder is gegaan dan enkel maar de Duitsers verslaan. 
De filmregisseur Mark Zakharov maakt het nog bonter en suggereert: doe er dan gelijk ook maar posters van Beria bij (Beria was Stalins politiechef en voerde in de jaren dertig allerlei bloedige 'zuiveringen' uit, waarbij talloze vijanden van de socialisitische beweging uit de weg werden geruimd).

Bron(nen):   Pravda  Welingelichte Kringen