Obama brengt verrassingsbezoek aan Kabul

Barack Obama brengt momenteel een verrassingsbezoek aan Kabul, waar hij een ontmoeting met de Afghaanse president Hamid Karzai heeft. Obama landde in het geheim op de vliegbasis Bagram na een reis van dertien uur en werd van daaruit per helikopter naar de Afghaanse hoofdstad overgebracht. Het is het eerste bezoek dat de Amerikaanse president aan Afghanistan brengt. Eerder had hij al wel een bezoek aan de troepen in Irak gebracht.
Het bezoek komt na een week waarin Obama met het aannemen van zijn zorgverzekeringswet - waarvoor een geplande reis naar Australië en Indonesië op het laatste moment werd afgelast - weer het initiatief naar zich toegetrokken heeft. Nu de president op binnenlands gebied zijn eerste grote overwinning binnen heeft, moet hij weer in het buitenland aan de bak. Zijn presidentschap zal mede worden beoordeeld op het verloop van de surge die hij voor Afghanistan heeft afgekondigd en die in de zomer van 2011 al tot een substantiële troepenterugtrekking moet leiden. 
Waarschijnlijk zullen we vanaf nu nog veel meer Obama in het buitenland gaan zien. Daar zitten zijn meeste supporters en het is de hoogste tijd dat hij zijn 'charisma' ook buiten Amerika gaat verzilveren.

Bron(nen):   The New York Times