Waarom verbiedt Israel de iPad?

'Het was voor het laatst in de tijd van Adam en Eva, dat een appel zoveel onrust veroorzaakte in het Heilige Land.' Leuke binnenkomer van Time Magazine, dat aandacht aan de vraag besteedt of de argumenten van de Israelische regering wel de ware zijn, toen deze de Apple iPad op zijn grondgebied verbood.
De afgelopen weken moesten Israeli's die in de VS het nieuwste speeltje van Apple hadden aangeschaft deze direct inleveren bij aankomst in Tel Aviv. De douane neemt het ding in beslag en berekent ook nog eens een boete van twaalf euro per dag, tot de eigenaar zijn iPad terugbrengt naar de VS.
Niemand begreep er iets van. De officiele reden is dat de iPad geconfugureerd is om op een Amerikaans netwerk te draaien. In Israel hebben ze een draadloos netwerk met Europese standaarden, en dat kan storingen veroorzaken. Volgens Aviv Eilon, een technologiejurist, is deze redenering onzin. De iPad gebruikt namelijk op dezelfde manier een WiFi-netwerk als andere Apple computers in het land. Ook volgens de Amerikaanse Federal Communications Commission kan een iPad prima omgaan met een Europees netwerk.
Wat is er dan wel aan de hand? Niemand weet het zeker, maar er wordt voorzichtig gefluisterd dat de regering op een agressieve manier het monopolie van iDigital, de enige officiele Apple importeur in Israel wil beschermen. En laat dat bedrijf nu net in handen zijn van Chemi Perez. Inderdaad, het zoontje van de premier. Ook gaat het gerucht dat de iPad zou interfereren met geheime frequenties die door het Israelische leger gebruikt worden. Net zo'n probleem was er bij de introductie van BlueTooth in Israel.
Zowel iDigtal als de regering zwijgen voorlopig in alle toonaarden, en de oplossing is eigenlijk simpel, zeggen Israelische bloggers. 'Ga gewoon door het groene kanaal, geef het ding niet aan en geniet van je speeltje, dat inderdaad prima blijkt te werken.'       

Bron(nen):   Time