Toeslagenaffaire duurde veel langer: groep ambtenaren noemde zich 'De Rechters' en stelde uitsluitlijsten op

Politiek
vrijdag, 05 maart 2021 om 8:59
welingelichtekringen header 1
Al veel langer dan gedacht keert de Belastingdienst niet uit bij 'vermoedens van fraude'. En dat geldt niet alleen voor de kinderopvangtoeslag, maar ook voor de zorg- en huurtoeslag en het kindgebonden budget. Dat blijkt uit documenten die RTL Nieuws inzag.
Tot nu toe werd gedacht dat de affaire een gevolg is van de Bulgarenfraude uit 2013, maar het verrotte systeem is vlak na de oprichting ervan, vijftien jaar geleden, al ontstaan. Er is een werkinstructie uit 2006 over het 'afwijkend behandelen' van mensen bij vermoedens van fraude.
De RechtersZij komen op een 'uitsluitlijst' waarna toeslagen worden stopgezet. Dat gebeurt 'massaal' zoals een ander document heet. Verder is er een memo uit 2016 getiteld 'De Rechters'. Een groep ambtenaren noemt zich zo, omdat zij het oordeel vellen over wie in 'een hoog risicogroep' terechtkomt.
Zij bepalen willekeurig en zonder juridische grondslag wie het stempel fraudeur krijgt. Diegene komt daar dan moeilijk meer van af. In een stuk uit 2007 wordt gesproken van het 'automatisch continueren van de afwijkende behandeling'.
Zwarte lijstOok houdt de Belastingdienst een zwarte lijst bij van gastouderbureaus die verdacht worden van fraude. Zowel de mensen op de uitsluitlijst als de bureaus op de zwarte lijst zijn daar niet van op de hoogte en kunnen zich dus ook niet verweren.
Topambtenaren verweren zich in de toeslagenaffaire door de wetten en regels de schuld te geven: die waren te streng, stellen zij. Maar uit deze documenten blijkt iets anders: ambtenaren schonden juist bewust de regels.
Bron(nen): RTL Nieuws