15.000 kinderen zitten vast aan Amerikaanse grens

Zo'n 15.000 jonge migranten zitten zonder ouders vast aan de Amerikaanse grens met Mexico. Dat aantal is snel opgelopen sinds Joe Biden president is van de VS en er moet een oplossing komen.

Humaner beleid
Joe Biden voert een veel humaner asielbeleid dan zijn voorganger, Donald Trump. Maar dat beleid moet nog wel ten uitvoer worden gebracht. In januari en februari zijn er 15.000 jongeren vanuit het zuiden naar de VS gekomen. Vorig jaar waren het er, vanwege de coronacrisis in totaal maar 37.000 en in 2019 waren het er 75.000. Dat aantal gaat makkelijk overtroffen worden, zo lijkt het.

De Amerikaanse grenscontrole bracht tot nu toe 4200 kinderen onder in detentiefaciliteiten. Er kwamen gemiddeld 565 kinderen tussen de 7 en 13 jaar oud per dag binnen. Dat komt onder meer doordat Biden een regel terugdraaide van Trump, die kinderen zonder begeleiding terugstuurde. Biden wil de kinderen een plaats bieden in Amerikaanse families.

Migranten die van Centraal-Amerika richting de VS reizen vertellen aan de BBC dat ze dat doen, omdat ze geloven dat de Biden-regering hen een verblijfsvergunning zal geven.

Treuzelen
Zowel bij de Republikeinen als binnen de Democraten klinkt er nu gemor. Er moet een oplossing komen. "Hoe langer we treuzelen met het grensprobleem - of het nu volwassenen zijn of kinderen - hoe erger het probleem wordt," zei Democratisch Congreslid Ilhan Omar, zelf voormalig vluchteling, tegen Politico deze week. "Zolang we de mensen aan de grens zien als mensen, zullen we beleid maken dat rechtvaardig, humaan en menswaardig is."

Bron(nen):   BBC News