Hoe gaat dat eigenlijk, stenigen?

De Braziliaanse president Lula heeft asiel aangeboden aan  Sakineh Ashtiani, die dreigt te worden gedood omdat ze in 2006 overspel zou hebben gepleegd. Aanvankelijk zou het steniging zijn, dat haar ging doden. Nu wordt het mogelijk de veel humanere dood door ophanging.
Slate vraagt zich niettemin af: hoe gaat dat eigenlijk stenigen?
Eerst wordt je ingegraven. Mannen tot hum middel, vrouwen tot hun borst. Als de verdachte heeft bekend dan is het de rechter die de eerste steen werpt. Als de verdachte is veroordeelt op basis van getuigenverklaringen, dan mogen de getuigen het eerste mikken. Daarna volgen gerechtsdienaren, politie en overige aanwezigen. Stenen moeten niet te groot zijn en niet te klein. Geen kiezels, want dat schiet niet op, en ook geen hele grote stenen, want dat gaat te snel. De bedoeling is dat het zo'n beetje een uur duurt voor de schuldige bezwijkt.
Er is nog wel een voordeeltje voor wie heeft bekend: hij mag proberen te ontsnappen en is dan vrij. De kans dat het lukt je uit te graven is overigens niet groot: je zit in een zak, met je handen gebonden in de kuil.
Er zijn drie manieren waarop je wegens overspel kunt wordt veroordeeld tot steniging. De verdachte bekent, er zijn getuigen of de rechter heeft zelf 'kennis' van het misdrijf. (Dat laatste is zo willekeurig als het klinkt, daarvan kan mevrouw Ashtiani, voorlopig nog, meepraten.
Een getuige is niet genoeg. Er moeten 4 mannen zijn die getuigen, of 3 mannen en 2 vrouwen. Als 2 mannen en 4 vrouwen getuigen van de wandaad is dat niet genoeg voor steniging, er kan dan alleen worden gegeseld.

Bron(nen):   Slate