‘Ik denk dat mensen bang zijn hun levenstijl te verliezen’

Professor Phil Jones was een jaar geleden de meest besproken wetenschapper ter wereld. Hij zou een oplichter zijn die in gelekte e-mails uitlegde hoe hij de wereld belazerde. Er was geen opwarming van de aarde, hij zei dat om er beter van te worden.Iedereen bemoeide zich er mee. Hij werd honderden keren bedreigd met de dood (hij stuurde de dreig-mails door aan de politie, maar dat ging niet; het spam filter van de politie kon niet tegen zoveel obsceniteiten, dus dat werd printen), hij overwoog zich van het leven te beroven, en werd door drie onderzoekscommissies tenslotte geheel gezuiverd van blaam.
De Times is de eerste die hem weer te spreken krijgt. Jones meent dat de aanval op zij integriteit tot doel had de klimaat besprekingen in Kopenhagen uit de rails te laten lopen. En de mislukking van Kopenhagen is zonder twijfel mede toe te schrijven aan de twijfel die er was ontstaan in de maanden die aan de conferentie voorafgingen over de waarheid.
Waarom mensen zo emotioneel en kwaadaardig worden al;s het over de opwarming van de aarde gaat? "Omdat het onze levensstijl bedreigd," denkt Jones. Juist de dingen waar we trots op zijn, die statussymbool zijn, auto's, reizen, veel apparaten, exotisch eten, liggen in de vuurlinie vanwege de CO2 uitstoot.
De professor is er weer bovenop. En ij weet zeker dat de mens verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde.
En doe geen moeite: van dreigingen schrikt hij intussen niet meer.

Het hele interview staat in de Times, maar lezen daarvan kost 1 pond.

 


 

Bron(nen):   The Times