Offerfeest: waarom slachten zonder verdoving?

Samenleving
dinsdag, 16 november 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Moslims vieren vanaf vandaag - 70 dagen na de Ramadan - 3 dagen lang het Offerfeest. Op deze dagen worden dieren, met name schapen en geiten, op rituele wijze geslacht. Dat houdt in dat de halsslagader in één keer wordt doorgesneden. Het dier moet daarbij direct het bewustzijn verliezen. Dan laat de slachter het dier leegbloeden, terwijl er een tekst wordt uitgesproken. Het vlees van de dieren wordt verdeeld onder armen, buren en familieleden.
De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) controleert dit jaar extra scherp op de regels die gelden in slachthuizen en het vervoer van dieren bestemd voor de slacht. Het doden van dieren zonder voorafgaande verdoving is alleen toegestaan in een geregistreerd slachthuis. Dit gebeurt in de aanwezigheid van een dierenarts van de nVWA, die erop toeziet dat het dier niet onnodig lijdt.
In Vlaanderen gooien ze het over een andere boeg. De stad Antwerpen kondigde een tijd geleden aan dat het dit jaar ook mogelijk zou zijn om dieren onder verdoving te doden. In plaats van 25 euro voor het gebruik van de gewone slachtvloer, zouden de moslims voor het alternatief maar 10 euro moeten betalen. De woordvoerder van de Vlaamse Moslimgemeenschap reageerde geschokt: 'Het offerfeest is iets van de islam en niet van de stad'.
Nu gaat het slachten onder verdoving alsnog niet door, omdat het verantwoordelijke bedrijf plots niet meer kon garanderen dat de verdoving door elektrocutie omkeerbaar was. Voor moslims is het namelijk van levensbelang dat het hart van het versufte dier nog klopt op het moment dat het wordt geslacht.
Het experiment wordt uitgesteld naar volgend jaar. Volgens Belg.be heeft ook de stad Gent plannen in die richting. Waarom in Nederland niet?