Arabische en Chinese media zwijgen uit angst voor explosieve reactie

Begin tegen een Chinees of een Arabier over Wikileaks en de kans is groot dat hij je glazig aanstaart. In die delen van de wereld waar de openbaringen van WikiLeaks de meeste impact zouden moeten hebben, blijft het stil. De meeste Arabieren hebben geen idee wat er over hun leiders naar buiten is gekomen. Als ze het wel wisten, zou er een explosieve reactie kunnen volgen.
In China bevindt de WikiLeaks website achter de Great Firewall. Ook elke andere website die over de documenten schrijft, is geblokkeerd. Welingelichte Kringen zou in China verboden zijn. De regering wil koste wat het kost voorkomen dat zijn onderdanen lucht krijgen van het feit dat de leiders best met een verenigd Korea zouden kunnen leven, of dat de overheid aanvallen op Google uitvoerde.
Ook in de Arabische wereld blijft het stil. Arabische media schrijven niets over de explosieve onderwerpen, bijvoorbeeld dat hun leiders alcohol drinken met Amerikanen of samenwerking zoeken met Israel om Iran aan te vallen. In Egypte bestaat bij de machthebbers de angst dat radicale groeperingen, zoals de Moslim Broederschap, de hand weten te leggen op documenten van WikiLeaks en daarmee de corruptie van de leiders aan te tonen.
Media in landen met autoritaire regimes weten de bewijslast handig in hun eigen voordeel om te draaien. 'Wees maar voorzichtig,' waarschuwen ze tegen pro-democratische activisten,  'met wat je tegen westerlingen zegt, voor je het weet ligt je verhaal op straat, en dan weten wij je wel te vinden.'

Bron(nen):   The Washington Post