O Hemel: nou is er ook nog gas gevonden op de grondgebied van Israël

Israël - vergeef de wijze van zeggen - is geheel in de ban van het gas. Beleggers, oliemaatschappijen, Israëlische politici en ook Hezbollah zijn er vol van. Er was al een veld gevonden met een waarde van miljarden dollars. Maar woensdag kondigde oliemaatschappij Noble aan een tweede veld te hebben gelokaliseerd dat voldoende gas bevat om Israël voor ministens een eeuw van energie te voorzien.
En het boren gaat door. Op het kaartje (een interactieve versie vindt u hier) is te zien dat er volop gezocht wordt in de Israëlische wateren. En gevonden.
De laatste vondst zit diep onder zee, maar zal van Israël waarschijnlijk toch een energie exporterend land maken. En daarmee zijn de kaarten weer opnieuw geschud. De energie-index op de beurs van Tel Aviv steeg in het afgelopen jaar met 1700 procent, omdat de vooruitzichten uitermate gunstig zijn.
Libanon heeft oliemaatschappijen uitgenodigd om ook eens in hun delen van de zee te gaan zoeken. En dat leidt weer tot gedoe, omdat Israël en Libanon in oorlog zijn.
De gevolgen zijn nog niet goed te overzien. Maar het zelfvertrouwen van Israël vaart wel bij het feit dat het land energie heeft en dat is meer dan de buren Jordanië, Syrië, Egypte en Libanon kunnen zeggen....

Bij de Wall Street Journal een uitgebreide reportage, een video en de infografiek.

Bron(nen):   Wall Street Journal