‘Israëls strategische positie onverminderd sterk na val van Moebarak’

Het conservatieve The New Republic vroeg Efraim Halevy, directeur van het centrum voor strategische studies aan de Universiteit van Jerusalem en oud-baas van de Mossad, commentaar te leveren op Isreal's positie in het Midden-Oosten nu het regime van Moebarak gevallen is.
In de media waren de laaste weken veel geluiden te horen dat Israël bang zou zijn, de stabiliteit in de regio weg is en dat de Moslimbroederschap klaar zou staan om Israel opnieuw de oorlog te verklaren. (Israël en Egypte sloten in 1978). In werkelijkheid zouden de landen rondom Israel positief gereageerd op de nieuwe situatie. Volgens de Syrische president Assad is het vredesproces na de val van Moebarak verre van dood. 'We hebben geen keus anders dan het vredesproces voort zetten. Anders zou er een nieuwe oorlog komen, en daar zit niemand op te wachten.' Ook lijkt het Egyptische opperbevel, dat nu de macht in het land heeft, het vredesverdrag ongeschonden te willen laten.
Zowel Egypte als Syrië hebben deze toezeggingen niet gedaan uit liefde voor Israël, maar eerder om een nieuwe oorlog te voorkomen. De bestaande internationale verdragen met het land worden gezien als vitaal voor de stabiliteit in de regio. Israël kan blijven opereren uit een positie van zelfvertrouwen, in de wetenschap dat het een stevige strategische positie inneemt, schrijft Halevy. Een Palestijnse staat kan nog steeds, evenals overigens een harde confrontatie met Iran. Israël hoeft geen angst te kennen.

Bron(nen):   The New Republic