Cambridge University krijgt geld van de sultan van Oman

De universiteit van Cambridge heeft een fiks geldbedrag aanvaard van de Omaanse overheid voor een nieuwe leerstoel 'Abrahamitische Godsdiensten en Gedeelde Religieuze Waarden' binnen de faculteit der Godgeleerdheid. Het contract werd twee weken geleden gesloten en is al de tweede substantiële gift van het sultanaat. In totaal kreeg de universiteit meer dan 4 miljoen pond. Van de koninklijke familie van Saoedi-Arabië kregen ze ook al 8 miljoen pond om een het HRH Prince Alwaleed Bin Talel Centre in Islamic Studies op te zetten. Prins Alaweed is is een senior lid van de koninklijke familie.

Gisteren kwam een groep studenten in opstand. Zij pleiten voor een onafhankelijke financiering en willen dat universiteiten giften weigeren die de academische objectiviteit kunnen aantasten. Cambridge zou in ieder geval geld van de Omani moeten weigeren tot zij een democratisch regime hebben. De protesten ontstonden een dag nadat de directeur van de London School of Economics, Sir Howard Davies, zijn ontslag heeft aangeboden. omdat hij geld had aangenomen van de Khadaffi Foundation. Inmiddels nemen studenten en medewerkers van 20 universiteiten eraan deel.

De universiteit van Cambridge benadrukte dat elke donatie was goedgekeurd door de ethische commissie en dat er geen sprake was van een bedreiging van de academische vrijheid. Ook wezen ze er op dat prins Alwaleed Bin Talel een vervult op het gebied van democratische hervormingen in Saoudi-Arabië.

Bron(nen):   The Independent