Weer jacht op Christenen in Egypte – negen doden

Boze moslims dachten dat er een vrouw werd vastgehouden in een christelijke kerk in een voorstad van Caïro. De vrouw zou zich willen bekeren tot de Islam, maar dat werd door de christenen belet. Er braken grootschalige gevechten los waarbij, volgens de laatste berichten van de BBC, negen mensen het leven lieten. Honderden raakten gewond.
Het meeste geweld vond plaats nabij de kerk in de wijk Imbaba, waar de vrouw zou zitten. In dezelfde wijk werd eveneens een andere kerk in brand gestoken.  Opgetrommelde soldaten vuurden verschillende keren in de lucht in een poging om beide partijen van elkaar te scheiden. Het past allemaal  niet erg bij het beeld van de onbevlekte revolutie, waarbij onschuldige jongeren de boze dictator wegjoegen. Maar de revolutie is allang niet meer onbevlekt.
Zie hier een video van de onrust
   De grootste religieuze minderheid vormen de Kopten (6%), vermoedelijk de oudste Christelijke groepering op aarde, omdat ze vanaf de 1e eeuw al tot het christendom behoren. De Kopten leven vooral in Caïro, Centraal-Egypte (al-Minya, Asyut Sawhag) en Alexandië.
Aan het hoofd van de Koptische Orthodoxe Kerk staat de patriarch (paus) van Alexandrië. Deze patriarch wordt beschouwd als de opvolger van de apostel Marcus, die volgens de overleveringen het christendom in de 1e eeuw naar Egypte gebracht hebben. Tegen de 4e eeuw was het christendom de officiële godsdienst van Egypte.

 

Bron(nen):   BBC  Frankfurter Allgemeneine Zeitung