Haalt Boris Johnson Kerstmis?

De loopbaan van de Britse premier Boris Johnson is gebouwd op bluf, leugens en misleiding. Dat is altijd zo geweest: hij loog als journalist, hij blufte als burgemeester van Londen, hij voerde campagne voor Brexit met idiote beweringen en misleidt zijn kiezers en de rest van de Engelse bevolking permanent sinds hij premier is.

Maar tot nu toe kwam hij er mee.

Maar de laatste dagen stort zijn populariteit ineen. Oorzaak: van alles, maar vooral de bewijzen dat alle Britten zich aan Covid-19-maatregelen moeten houden, behalve Boris en zijn vrienden. Zaterdagavond dook een foto op van Boris die een feestelijke kerstquiz bijwoont, tijdens de stricte Kerst-lockdown van 2020. Er waren al eerder video's van een feestje in zijn ambtswoning in diezelfde tijd.

Dat komt bovenop een recent schandaal rond de financiering van de renovatie van zijn woning, een affaire waaruit bleek dat adellijke titels te koop zijn, en nieuwe bewijzen dat hij een minnares blij maakte met tonnen subsidie, bedoeld voor innovatie bedrijven.

Allemaal niet zo verrassend, waar Boris is zijn affaires, maar ineens heeft zowel zijn aanhang er genoeg van en willen veel partijgenoten van hem af.

Volgens een politiek commentator van de BBC gaat Johnson Kerstmis halen, maar lopen rivalen binnen zijn partij zich warm om hem op te volgen.

In de peilingen ligt de Labour-party van Keith Starmer royaal aan kop. Starmer is het tegendeel van Johnson: saai, inhoudelijk, gedegen. Het lijkt er op dat de Engelsen daar behoefte aan krijgen.