Geen verstand van Formule 1, maar toch kijken vandaag? Dit zijn de regels

Sport
door Redactiezondag, 12 december 2021 om 10:33
welingelichtekringen header 1
Zelfs wie in zijn hele leven nog nooit een Formule 1-wedstrijd heeft gezien, zou toch zomaar nieuwsgierig kunnen zijn naar de race vanmiddag waar Max Verstappen mogelijk wereldkampioen wordt. Handig als je dan de spelregels kent...
De race begint vanmiddag om 14 uur in Abu Dhabi. Max Verstappen en zijn grote rivaal de Britse Lewis Hamilton hebben dit seizoen allebei 369,5 punten gehaald. Dus heel simpel: wie vandaag wint, is wereldkampioen. En Max Verstappen is in het voordeel, omdat hij poleposition heeft. Hij start dus vooraan, zo is gistermiddag tijdens de kwalificatie bepaald.
Een grand prix is altijd 300 kilometer lang. In Abu Dhabi betekent dat dat de coureurs 55 rondes zullen rijden. Degene die op het Yas Marina-circuit als eerste over de finish komt is de winnaar. Halen ze allebei de finish niet dan is Verstappen kampioen, omdat hij meer rondes heeft gewonnen dit seizoen.
Tijdens iedere race is de coureur verplicht om één keer van banden te wisselen. Die variëren in hardheid en dus in snelheid en slijtage. Het raceteam bedenkt van tevoren hoeveel rondes de banden meegaan en met welke banden er wordt gestart en gewisseld.
Er wordt met de coureurs gecommuniceerd via vlaggen. De gele vlag staat voor een incident op de baan. Twee gele vlaggen betekenen dat de baan bijna geheel is versperd door een ongeluk. Bij een rode vlag wordt de race onderbroken.
Als de race moet worden stilgelegd, vanwege een ongeluk of bijvoorbeeld slecht weer, komt er een safetycar het circuit op. De coureurs moeten achter deze auto aanrijden voor hun eigen veiligheid.
DRSEen term die je vaak hoort is DRS. Dit is het drag reduction system. Deze achtervleugel kunnen coureurs uitklappen zodat de weerstand vermindert en ze harder gaan. Dat mag alleen op een recht stuk als een auto minder dan 1 seconde achter de volgende auto zit.
Tenslotte heb je nog de intervaltijd. Dat is de tijd die er tussen twee coureurs zit. De sectortijd is de tijd die een coureur nodig heeft om een segment van het parcours af te leggen. De baan is opgedeeld in drie stukken.
Dit zijn in het kort de regels. Zo begrijp je vanmiddag net wat beter waar ze het over hebben. Vind je er nog steeds niet veel aan? Meestal is het na twee uur wel klaar.
Bron(nen): NOS