Jaap van Dissel gebruikte privémail voor zijn werk

Ook OMT-voorzitter en directeur van het RIVM Jaap van Dissel gebruikte zijn eigen mailaccount voor mails die over de conid-crisis. Minister Hugo de Jonge deed dat ook. Het maakt het moeilijker te achterhalen hoe kabinet en RIVM hebben gehandeld tijdens de crisis.

Via zijn Gmail-account mailde Van Dissel met bewindspersonen, ambtenaren, OMT-leden en collega's van het RIVM, blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.

Kamerleden zeggen te vrezen voor de transparantie rond de coronabesluitvorming nu nóg een hoofdpersoon zijn privéaccount gebruikte. 'Dat er dingen misgaan in een crisis, begrijp ik wel', zegt Lisa Westerveld (GroenLinks). 'Maar wij moeten dat als Kamer achteraf wel kunnen controleren.' Kees van der Staaij (SGP): 'De waarden van veiligheid en openbaarheid zijn in het geding bij gebruik van privémail.' Attje Kuiken (PvdA) begrijpt dat er onder druk 'dingen gebeuren die niet handig zijn', maar vindt het structureel gebruiken van privéaccounts 'ondermijnend en uit veiligheidsoogpunt ook zeer onverstandig'.

Bron(nen):   Volkskrant