De Mythe van het Duitse spaarvarken

Politiek
woensdag, 23 november 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Duitsland verkoopt zichzelf in de crisis als bolwerk van stabiliteit – en de financiële marken geloven dat ook. Maar in werkelijkheid staat het land er nauwelijks beter voor dan de andere landen van de eurozone. De publieke rol van tuchtmeester is arrogant en gevaarlijk, schrijft Der Spiegel Online. Eén ding moet Merkel worden nagegeven: zij weet blijkbaar zeer overtuigend over te komen. De beleggers op de financiële markten lijken de bondskanselier in ieder geval te vertrouwen. Terwijl zij bij de aankoop van staatsobligaties van bijna alle andere eurolanden een hogere rente eisen, lenen zij hun geld vrijwel voor niets aan de Duitse minister van Financiën.
Waarom dat zo is, laat zich met rationele argumenten nauwelijks verklaren. Wie ook maar een beetje beter kijkt, ziet natuurlijk dat het met landen als Spanje of Italië helemaal niet zo slecht is gesteld als door de hoge rente wordt gesuggereerd. Maar vooral kan worden geconstateerd dat Duitsland niet het grote spaarmodel is dat het land pretendeert te zijn.
germany nov221
De Europese Commissie houdt in haar jongste prognose voor Duitsland in 2011 rekening met een schuldenquote van 81,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat is duidelijk meer dan de 60 procent die het Europese Stabiliteitspact als bovengrens voor de schuldenlast hanteert – het Pact dus, waarmee de regering van de Bondsrepubliek de Zuid-Europese staten regelmatig om de oren slaat – en dat zij het liefst nog wil aanscherpen. Wie anderen harde maatregelen wil opleggen, doet er goed aan zich eerst zelf aan de regels te houden.
De Luxemburgse regeringsleider Jean-Claude Juncker heeft derhalve gelijk als hij zich opwindt over de Duitse bevoogding. Het crisisland Spanje lijkt zich met een schuldenquote van 69,9 procent duidelijk beter aan het Stabiliteitspact te houden dan Duitsland. Ook de Nederlanders (64,2 procent) of de Finnen (49,1 procent) hebben meer recht van spreken dan de Duitsers als ze als Europese tuchtmeester willen optreden.
De huidige regering maakt met haar arrogante lofzang op de Duitse staatsdiscipline veel kapot in Europa. In Griekenland, Spanje of Italië – waar de Duitsers door hun deugden ooit in hoge achting stonden – worden zij nu vooral als aanmatigende tuchtmeesters gezien, die de andere bewoners van het continent willen voorschrijven hoe ze moeten leven en werken. Dat kan op den duur niet goed gaan, schrijft Der Spiegel
Verrtaling van Presseurop