Opmerkelijk: Maxime Verhagen wilde AIVD Wilders laten bespioneren

Maxime Verhagen heeft als minister van Buitenlandse Zaken geprobeerd de inlichtingendienst AIVD in te schakelen om de gangen van PVV-leider Geert Wilders na te gaan. Hij wilde zo meer te weten komen over inhoud en verschijningsdatum van de omstreden film Fitna die Wilders had aangekondigd. Dat blijkt uit een reconstructie van omroep Human die maandag wordt uitgezonden.

Wilders meldde eind 2007 te werken aan een film met kritiek op de Koran. Dit leidde tot grote onrust bij het laatste kabinet-Balkenende, dat vreesde voor heftige reacties uit de moslimwereld. In de film zouden mogelijk beelden komen van het verscheuren van bladzijden uit de Koran.

Volgens twee anonieme ministers uit het toenmalige kabinet heeft minister Verhagen geopperd de AIVD te laten nagaan wanneer Wilders zijn film wilde uitbrengen. Wilders werd permanent bewaakt en zijn bewakers zouden informatie kunnen doorspelen. Maar AIVD-topman Joustra voelde daar niets voor. Bewakers zijn geen spionnen, vindt hij. „Daar moet je toch een cesuur in aanbrengen anders kan je mensen niet meer beveiligen”, zegt hij in de uitzending

Het zal vast gevolgen hebben: een minister die oppert de geheime dienst achter een Kamerlid aan te sturen past niet echt in een democratie.
Wilders wilde tegen NRC, die bericht over deze kwestie, niet reageren. Maar we houden Twitter vandaag in de gaten.