Macron verliest meerderheid in parlement: wat betekent dat?

Emmanuel Macron verloor gisteren de zo gewenste meerderheid in het Franse parlement. Zijn coalitie Ensemble haalde slechts 245 zetels, bij lange na niet de benodigde 289. De Franse president, die onlangs nog zo blij was herkozen te zijn, moet nu dus gaan onderhandelen met andere partijen om iets voor elkaar te krijgen.

In de Volkskrant reageren experts op het pijnlijke verlies van Macron. Niek Pas, universitair docent Franse contemporaine geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam zegt: "Door het verlies van Macrons absolute meerderheid in het parlement zal Frankrijk een ruk naar rechts maken. De bordkartonnen linkse coalitie van Mélenchon heeft te weinig terreinwinst geboekt. Bij zoveel verliezers is er maar één (verrassende) winnaar: het Rassemblement National van Marine Le Pen."

Laurent Chambon, een Franse politicoloog: "Met La République En Marche! (Macron, rechts), Les Républicains (zeer rechts) en Rassemblement National (Le Pen, extreemrechts) is er nu een enorme meerderheid die zeer actief is tegen de midden- en lage klassen en die zal vechten tegen de migranten en het milieu. Het is zeer slecht nieuws voor Frankrijk, voor Europa en voor de wereld."

Frederik Dhondt, hoofddocent rechtsgeschiedenis aan de Vrije Universiteit Brussel en Frankrijk-kenner stelt dat 'we in een paar weken tijd slapend van tijdperk zijn gewisseld’. "Deze verkiezingsuitslag is een grote ontgoocheling voor de president. Macrons La République En Marche! doet het absoluut niet goed: het zag er eerst naar uit dat de partij gehalveerd zou worden. Coalitiepartners MoDem en Horizons zullen zeker een groter deel van de koek eisen. Om nog maar te zwijgen over de onderhandelingen met de centrumrechtse Les Républicains en eventuele linkse dissidenten."

Bron(nen):   De Volkskrant