Schoonvader Assad doorbreekt zwijgen

Politiek
woensdag, 07 maart 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De schoonvader van de Syrische president Assad heeft na lang zwijgen van zich laten horen. Afgelopen weekeind smeekte hij Assad om democratische hervormingen in te voeren in zijn verscheurde land "voordat het te laat is". Fawaz Akhras, een cardioloog die in Londen woont, zegt "geschokt" te zijn over wat zijn schoonzoon teweeg heeft gebracht in Syrië, schrijft de Britse tabloid Daily Express.
Nadat de Syrische troepen opnieuw de stad Homs hadden gebombardeerd onthulde Akhras dat hij bij Assad probeerde aan te dringen op hervormingen voordat de revolutie vorig jaar maart begon. Akhras gaf toe dat hij ook bang is voor de veiligheid van zijn in Engeland geboren dochter Asma, die 12 jaar geleden met Assad trouwde. Hij probeert haar en haar kinderen naar Engeland te halen, maar volgens geruchten zou zij onder virtueel huisarrest worden gehouden door handlangers van haar man. Die zouden bang zijn dat ze zou kunnen proberen om het land te verlaten - die vlucht zou het regime ernstig beschadigen.
De Express schrijft dat Fawaz weigert in het openbaar iets te zeggen over de verslechterende situatie, maar heeft hij vrienden verteld dat hij in een "onmogelijke positie" zit: gevangen tussen loyaliteit aan de familie en de wereldwijde veroordeling van de toenemende wreedheid van het regime van zijn schoonzoon.
Voormalig bankier Asma ging naar de lagere school in Ealing, West-Londen. Ze studeerde af in de informatica aan het King's College in Londen in 1996. Ze heeft nog steeds een Brits paspoort. Volgens dezelfde Daily Express spreekt de gezichtsuitdrukking van Asma Assad op de foto boekdelen: "Natuurlijk steun ik mijn man. Natuurlijk haat ik er elke minuut van".
Bron(nen): Daily Express