Jongsten uit de klas krijgen vaker diagnose ADHD

Wetenschap
door Gerard Driehuiswoensdag, 07 maart 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De jongste kinderen in een klas hebben meer kans om de diagnose ADHD te krijgen dan oudere kinderen in dezelfde klas. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van British Columbia in Canada. In British Columbia, gaan kinderen van de kleuterschool naar het eerste leerjaar (groep 3) als zij voor 31 december geboren zijn, d.w.z. dat de kinderen die in december geboren werden de jongsten van de klas zijn en zij die in januari geboren waren de oudste.
Uit het onderzoek bleek dat de decemberkinderen 39% meer kans hadden om de diagnose ADHD te krijgen en 48% meer kans om medicatie tegen ADHD voorgeschreven te krijgen. Het aantal kinderen met ADHD steeg ook gestaag met de geboortemaand.
Een plausibele verklaring is dat het speelse/drukke gedrag van jongere kinderen eerder als een afwijking wordt gezien. Het effect trad zowel op bij meisjes als bij jongens Bij meisjes was het zelfs nog sterker, ook al krijgen jongens vaker de diagnose ADHD. Artsen zouden daar rekening mee moeten houden. Als een kind (bijna) een jaar jonger is dan zijn klasgenoten, is het niet fair om zijn gedrag te vergelijken met dat van oudere leerlingen. Nog erger is dat deze kinderen vaker medicatie toegediend krijgen, die veranderingen in de slaap, eetlust en groei teweeg brengen.
Bron(nen): Time