Ondanks alle schandalen groeit VVD-aanhang: ‘Remkes heeft alles gladgestreken’

De VVD is aan een opmars bezig, BBB verliest voor het eerst een paar virtuele zetels en PvdA-kiezers zijn zeer ontevreden over het handelen van de partij in de personeelskwesties met betrekking tot Khadija Arib en Gijs van Dijk.

Het stikstofrapport van Johan Remkes heeft de angel uit de discussies gehaald. "Het rapport van Remkes heeft alles gladgestreken. Maar er zijn nog genoeg andere problemen. Daarin vind ik Caroline van der Plas niet altijd zichtbaar", zegt een kiezer uit het EenVandaag opiniepanel.

Twee derde van de PvdA-kiezers is slecht te spreken over de handelswijze van hun partij inzake het vertrek van Arib en Van Dijk. Het onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag van Van Dijk werd door deskundigen beoordeeld als 'broddelwerk'. Het vertrouwen in Attje Kuiken als partijleider is tanende. "De partij heeft onnodig paniekerig gereageerd om te willen deugen. Het ging niet meer om de feiten maar om de beeldvorming", aldus een kiezer.

De nieuwe zetelpeiling (vergeleken met september 2022) van EenVandaag en marktonderzoeksbureau Ipsos is flink anders dan de peiling van Maurice de Hond waar we eerder over schreven:

VVD: 27 (+2)
D66: 16
PVV: 21 (+1)
CDA: 8 (-1)
SP: 8 (+1)
PVDA: 11 (-1)
GL: 10 (-1)
FVD: 3
PVDD: 10
CU: 4
VOLT: 4 (+1)
JA21: 9 (+1)
SGP: 3
DENK: 3
50P: 0
BBB: 12 (-3)
BIJ1: 1