Beatrix drukt weer eens haar zin door: beëdiging ministers blijft in haar achterkamertje
Koningin Beatrix blokkeert het plan van de Tweede Kamer om de beëdiging van nieuwe ministers openbaar te maken, in plaats van achter gesloten deuren. Ze wil er geen camera’s bij hebben. Dat heeft ze premier Rutte laten weten, melden betrouwbare bronnen aan RTL Nieuws.
De kwestie ligt politiek zeer gevoelig, omdat het gaat om de vraag wie er uiteindelijk mag beslissen: de koningin of het parlement? Het beëdigen van bewindspersonen gebeurt bijna overal ter wereld in het openbaar. In Nederland gebeurt het al 200 jaar ten paleize van de Oranjes. En Beatrix wil dat zo houden.
RTL
Bron(nen):
“Drukt weer eens haar zin door”?? Schrijf dan ook gelijk erbij hoeveel het Koningshuis betekent en heeft betekend voor NL BV. Het is juist goed dat de beëdiging van de landsbestuurders geen poppenkast wordt met een paar reclameblokken van RTL eromheen.
Heel simpel. Het koningshuis betekent €0,00 voor BV NL. en iedereen die anders beweert kan niet rekenen. Ja, de sjeiks in schimmige landen wachten graag met het ondertekenen van een deal totdat er een staatsbezoek plaatsvindt met een collega-heerser. Maar dat betekent niet dat die deal zonder zo’n banket niet had plaatsgevonden.
(in antwoord op Max H)Max, Koningshuis iets opbrengen? Dat zou ik graag eens onderbouwd zien, De kosten zijn duidelijk, financieel en voor wat betreft schade aan de democratie, maar opbrengsten? Ik heb niet de indruk dat Duitsland en Frankrijk erg eronder leidden gekozen te hebben voor een echte democratie en geen schijndemocratie.
(in antwoord op Max H)Opvolger Willen is een mannetje en kan derhalve staand meedoen met wedstrijdjes ver plassen met de bewindslieden. Dat zal niet lang goed gaan. Dus hoe meer Bea nu allerlei protocolletjes staande houdt, des te moeilijker Willem het zal krijgen. Dan wordt het alsnog alleen maar lintjes doorknippen van nieuwe megalomane ziekenhuisvleugels, meedoen met dwergwerpen op de nationale koninginnedaguitzending en je er daarna voor schamen. Het gegeven dat koninginnedag na de troonopvolging gewoon koninginnedag zal blijven heten, en op 30 april zal plaats blijven vinden na zegt nog meer over Willem’s plas-kracht.
Misschien is de tijd aangebroken om serieus over afschaffing van het koningshuis te praten.
Tijd om adscheid te nemen van het koningshuis en definitief de 21e eeuw in te stappen. Het enige belang dat de oranjes verdedigen is het belang van de Oranje BV.
Waarom politiek gevoelig? Beëdiging van het kabinet is een ceremoniële taak van het staatshoofd, niet van het parlement. Hoe het gebeurt ligt vast in een draaiboek (protocol) dat gebaseerd is op een tijd zonder radio en televisie. Bijster interessant is het ook niet: 20 mannen en vrouwen die verklaren getrouwelijk hun plicht te zullen doen. Daar kijkt echt geen hond naar. Het huidige staatshoofd vindt het dus niet nodig om er de hele heisa van een uitzending bij te halen. Ze heeft recht van spreken omdat het in haar werkomgeving gebeurt; als de beëdiging in de Kamer zou plaatsvinden, zou de Kamer kunnen beslissen hoe men er publicitair mee omgaat. Nu dat niet zo is, valt de keus buiten de bevoegdheid van de Kamer. Misschien dat het volgende staatshoofd er anders over denkt; dat merken we dan wel.
Het nederlandse koningshuis zou eerst eens moeten starten met betalen van belasting.
Verder ben ik wel een voorstander van het afschaffen!