Verbouwing Binnenhof duurt 5,5 jaar en kost 500 miljoen

Vanaf 2020 gaat het Binnenhof minimaal 5,5 jaar dicht voor een grondige verbouwing, die 500 tot 600 miljoen gaat kosten. Dat zal minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst vrijdag voorstellen in de Ministerraad, zo melden ingewijden aan het AD. Het hele Binnenhof moet voor de verbouwing worden ontruimd. De Tweede Kamer verhuist naar het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat bijna naast het Centraal Station ligt. Daar wordt een verbouwing van een kleine 40 miljoen euro gedaan voor de tijdelijke huisvesting. Het ministerie van Algemene Zaken van premier Rutte verhuist naar het gebouw van de Hoge Raad aan het Lange Voorhout. Ook  de Eerste Kamer en de Raad van State trekken daarin. Het plan is gebaseerd op een rapport van Liesbeth Spies, die eerder ook de mogelijkheid van een gefaseerde verbouwing onderzocht. Deze zou echter 125 miljoen euro meer kosten en dertien jaar duren. Bovendien vindt de brandweer dat na jaren van verbouwingen met lapmiddelen, de brandveiligheid nu echt in het geding is en dat een complete verhuizing daarom beter is. De betrokken ministers nemen het advies van Spies over.  

49 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  Peop aan de mense, mensen.

 2. AT

  Dat ze het maar goed mogen doen. Lijkt veel, 500 mille, maar is voor een groot historisch complex als het Binnenhof vrij normaal. Het complex is een monument van onze Nederlandse democratie; de regering die zich in de stad nestelt in kronkelige gebouwen, niet in een dominant fort aan een groots plein.

  • Paulraw

   Voor tijdelijke bewoning 40 miljoen uitgeven is nog gekker ,ze hoeven daar niet in een historisch pand te zitten

   (in antwoord op AT)
   • AT

    Nee, maar een gebouw uitrusten met een voorzieningen zodat daar, bovenop de eigenlijke bezetting, 150 parlementariërs kunnen vergaderen is wel een behoorlijke ingreep. Zowel ruimtelijk, constructief en installatietechnisch.

    Ik hoor nooit mensen mopperen over stukken snelweg die 200 miljoen kosten en inefficient gebruikt worden, want iedereen rijdt op de middenbaan en voegt veel te vroeg in. Maar de voor de infrastructuur van onze politiek is ineens elke cent te veel.

    (in antwoord op Paulraw)
    • Blargh

     “150 parlementariërs kunnen vergaderen is wel een behoorlijke ingreep”
     Als ze er al zijn. Wordt dat geregistreerd zoals in BE ?

     (in antwoord op AT)
   • Jaap Aap

    Uitermate verantwoord als het alternatief meer kost…

    (in antwoord op Paulraw)
  • Chicamo

   Pardon!!!! Democratie???? Welke??? Van dit minderheidskabinet dat met steun van Alexander Mussert Pechtold overeind blijft!!!!

   (in antwoord op AT)
   • AT

    Ja, democratie, ja. We hebben gestemd op de partijen die in de regering zitten en partijen die bij sommige punten steun zoeken bij anderen. Dat komt omdat we een gespreid politiek klimaat hebben tov de verzuiling van vroeger. Het feit dat het zo loopt betekent nog niet dat het ondemocratisch is. Dit is ook een grote klacht van de burger; de hoeveelheid politieke partijen.

    Pechtold is misschien jouw man niet, maar er zijn velen die wel op hem gestemd hebben en die vinden dat hij goed werkt. Als er niemand in Den Haag zit die jouw belangen behartigt, dan is het misschien tijd voor jou om het roer om te gooien daar. Dat kan namelijk, in onze democratie.

    (in antwoord op Chicamo)
    • Blargh

     Het is ondemocratisch.
     Het enige wat men probeert = in de pluche blijven ver weg van de realiteit der bevolking.

     (in antwoord op AT)
     • Chicamo

      Democratie is de wil van het volk. Ik moet elke morgen weer op het nieuws horen, wat ik nou weer gewild zou hebben.

      (in antwoord op Blargh)
    • Chicamo

     Dus je gelooft nog steeds in democratie? In principe bestaat democratie, het is een schijnvertoning voor het volk en het binnenhof fungeert als (een duur) theater. We worden geregeerd door topambtenaren en daarom verandert er nooit iets, want die krijgen nooit kritiek van hun ondergeschikten, omdat die anders geen bevordering maken. Of denk je nu heus, dat bv mevrouw Henis ook maar enig benul heeft van defensie. Ze mag een brief voorlezen, die voor haar is opgesteld. En ze kunnen lekker slap kletsen en liegen. Die topambtenaren hebben een bijna onmetelijke macht. Kijk maar naar de pedoseksueel ex topambtenaar bij justitie Joris Demmink, die al decennia lang jongetjes mocht misbruiken onder de dekking van de politiek Donner, Hirsch Ballin, Opstelten, etc. Lees eens het boek over de criminele politicus Fred Teeven (Fred en de Wet van Wim van der Pol) Wat die man al in zijn carrière heeft uitgevreten is met geen pen te beschrijven. Vraag het eens aan advocaat Oscar Hammerstein en Ratelt, wiens carrière hij bijna te gronde richtte om uit de wind te blijven. De VVD is bijna een criminele organisatie.

     (in antwoord op AT)
     • AT

      Je hebt een heel goed punt, dat van de topambtenaren op de departementen. Wees blij dat er topambtenaren zijn die meer dossierkennis hebben en wat langer zitten; anders zou er helemaal geen enkel project of plan doorgevoerd worden. Het is vervolgens aan de ministers om de overhand en controle te houden, terecht stel je dat sommigen dit niet doen en dus gepiepeld worden door iemand die niet democratisch gekozen zijn.

      Op de een of andere manier denken mensen hier dat ik stel dat ons systeem foutloos is, dat is het niet. Een democratie is extreem kwetsbaar. Ik ben alleen blij dat wij het redelijk betrouwbare systeem hebben en ben vooral blij dat ik niet om de paar maanden naar de stembus hoef voor een referendum over zaken die te complex zijn voor de gemiddelde onderbuik. Ik geef mijn stem aan een partij die vervolgens in Den Haag politiek bedrijft die ik bij mijn manier van denken vind passen. Soms maken ze fouten of brabbelen ze maar wat.

      Verder is de VVD inderdaad één grote boevenclub.

      (in antwoord op Chicamo)
    • Floris Vrijdag

     Hij is misschien (hoezo “misschien”? ) jouw man niet, maar er zijn velen die wel op hem gestemd hebben… als dat je argument is: gold ook voor Hitler! Stemden velen op en was misschien ook je man niet… Kortom: je raaskalt over democratie die niet bestaat – en Peggold is daarvoor het utlieme bewijs. Het enige dat ie ambieert is MP worden verder kan iedereen doodvallen.

     (in antwoord op AT)
     • Chicamo

      helemaal gelijk. Pechtold is de reïncarnatie van Mussert.

      (in antwoord op Floris Vrijdag)
     • AT

      Schande ja, van Pechtold. Stel je voor dat de ambitie van een volksvertegenwoordiger is om premier te worden. Hij heeft zelf vaak genoeg aangegeven dat niet te willen, zijn partij heeft anderen achter de hand die dat vast beter kunnen. Maar goed, ik weet niet of ik dat moet geloven.

      Je Hitler referentie is natuurlijk nogal bot maar toont ook aan hoe belangrijk een democratisch bewustzijn is. Hitler is “democratisch” gekozen (met behulp van manipulaties, agressie tegen opponenten, indoctrinaties) om vervolgens het democratische systeem te verwerpen. Zo zijn vele dictators aan de macht gekomen. Ja, en? Wat heeft dat met ons van doen?

      (in antwoord op Floris Vrijdag)
     • Chicamo

      Dus je noemt het verkiezingscircus in de VS niet manipulatief? De hele kapitalistische democratie in de VS is er op gericht om mensen dom te houden. Dat doen ze dus mede in samenwerking met de kerk. Geloof houdt ze dom en kapitaal houdt ze arm, zo kweek je kanonnenvlees. Daar weet de islam ook alles van. ´s Werelds grootste multinational zit in Rome met duizenden vestigingen over de hele wereld. Miljarden handel in het eeuwige leven. En nooit geen klachten van de consumentenbond over de illusies en het hiernamaals. Inkoop nul en revenuen gigantisch. Democratie is grotendeels geschoold op geloof, de zogenaamde christelijke normen en waarden. Zelfs Poetin kon er niet onderuit om de religie te omarmen. Wat leven we eigenlijk in een lachwekkende idiote wereld, een boze sprookjeswereld. Ik ben blij, dat ik op een berg woon in de middle of nowhere met goede vrienden en mijn hond.

      (in antwoord op AT)
     • AT

      De politiek in de VS is extreem manipulatief, hoe kom je erbij dat ik dat niet vind? Wat ik zie gebeuren in de VS is de puurste vorm van nepotisme zoals we dat in Noord Korea zien of Saudi Arabië. Als het Jep Bush of Hillary Clinton wordt, dan weten we dat we definitief te maken hebben met een verrot systeem waar twee families de dienst uitmaken.

      Waarom het in de VS mijns inziens zo fout gaat is omdat in het twee partijen stelsel de invloed van het kapitaal extreem groot is; het gaat alleen maar om wie de meeste centen voor de campagne binnenhaalt en de beste contacten heeft. Gelukkig hebben wij een meerpartijenstelsel waarin tijdens de verkiezingen een redelijk gelijke aandacht uitgaat naar de partijen en het kapitaal weinig meespeelt.

      Een goede vorm van democratie, de (mijn) ideale vorm, is er één waar het volk via volksvertegenwoordigers inspraak heeft in algemene zaken. Macht corrumpeert en de grondwet moet er voor zorgen dat volksvertegenwoordigers zo teruggefloten kunnen worden. Een democratie is niet ideaal of perfect, maar is een constant zoeken naar balans tussen individuele inspraak en algemeen belang.

      De andere mogelijkheid, dat is datgene waar Floris Vrijdag eigenlijk voor peit, is anarchie. Dit klinkt altijd mooi als tegenhanger van een democratie met rotte appels. Anarchie loopt geheid uit op chaos omdat de burgers net zo rot zijn als politici, zo niet rotter, aangezien er bij een anarchie geen toeziend oog meer is. Wie spreekt wie aan op basis van wat? Op basis van moraal? Wie bepaalt die moraal? Wie legt de wetgeving vast of gaan we over op burgerrecht? Gewoon de klassieke lynchpartij op het dorpsplein.

      (in antwoord op Chicamo)
     • Chicamo

      Ik denk dat het Zwitserse systeem redelijk te noemen is, alhoewel ik de Zwitsers niet graag mag. Het probleem met elk politiek stelsel en ook religies is, dat er globaal twee soorten mensen rondlopen, de sociopaten/megalomanen en de schapen. Elk systeem of religie is in eerst opzet goed bedoeld, maar na verloop van tijd grijpen sociopaten/ megalomanen de macht. Maar dat begint al bij onderlingen veten tussen stammen of dorpen. Dat is waarom het altijd fout afloopt. de landen in Europa laten zich ringeloren door Brussel en Brussel door de VS.

      (in antwoord op AT)
     • AT

      Ik moest me even inlezen wat betreft het Zwitserse systeem en dat klinkt inderdaad goed. Het kan natuurlijk wel op die manier, dus vooral de gemeentelijke politiek sturend laten zijn, omdat Zwitserland zich internationaal neutraal opstelt; het is en blijft een echt berglandje dat zich makkelijker isoleert. Zodra het land zich meer in geopolitiek zou mengen, dan zou dit systeem ook lastiger zijn, lijkt me.

      Klopt verder wat je schrijft over twee soorten mensen, daarom is elk systeem wankel en zal ook een idealistische anarchie vervallen tot chaos waarin de sociopaten onderling vechten en profiteren van de schapen.

      (in antwoord op Chicamo)
     • Chicamo

      Nou internationaal zijn de Zwitsers natuurlijk het meest slimme en doortrapte volk wat er is. Ze zijn als geen ander van beide wereldoorlogen stinkend rijk geworden. Maar wat ik wel waardeer, ze zorgen goed voor de Zwitsers begrijp je. Dat is pure democratie landelijk. Je zou een keer het boek moeten kopen, of op zijn minst de recensie moeten lezen van het boek Dienaren van het Gezag van Guus Meershoek. Het wordt niet meer uitgegeven geloof ik, maar je kan het gebruikt kopen bij Bol.com soms duur soms minder duur. Zeer interessant. Je gaat alleen walgen van je eigen volk en terecht. Het handelt over 100 jaar gezag in Nederland. Maar er is niet veel verandert. Kijk maar naar Fred Teeven. Maar als je nou een klein stukje gelezen hebt, dan vertel ik je iets over de geplande inrichting van Amsterdam en hoe ze dat dachten te verwezenlijken rond de jaren 30. Dat weten maar weinigen. Weet je dat er in Nederland 40-45 percentsgewijs meer Joodse burgers zijn verraden dan in welk ander Europees land, zelfs dan in Duitsland. 75 % zijn nooit meer teruggekomen en toen de overgebleven 25% uitgemergeld terugkwam, stond de belastingdienst ze op te wachten voor achterstallige OZ belasting. Toen was Teeven daar nog niet. hebben ze mazzel gehad, jaja.

      (in antwoord op AT)
     • AT

      Dank voor de tip!!

      Ik ben bekend met het verraad van de Amsterdamse Joden. Ik ken de kaart waarop de gemeente (ism Joodse medewerkers overigens…) alle Joodse inwoners lokaliseerde. Deze kaart is vervolgens “netjes” overhandigd aan de Duitsers die de Joden oppakten. Jaaa, we zijn behoorlijk fout bezig geweest. Om nog maar te zwijgen van het herstellen van de politionele macht in Indonesie vlak na WO2.

      (in antwoord op Chicamo)
     • Chicamo

      Het overgrote deel van de Joden werd door de Nederlandse politie van huis gehaald en gedeporteerd. De Amsterdamse hoofdcommissaris schepte er een persoonlijk genoegen in om bejaarde Joodse mensen uit hun huis te ranselen. Daar krijg je tranen van in je ogen. Natuurlijk was de Nederlandse persoonsadministratie (opgezet tijdens Napoleon) debet aan het hoge aantal.

      Maar dat kon natuurlijk nooit het absurd grote verschil uitmaken tussen Nederland 75% en Denemarken 1,5%. De oorzaak vindt je in het feit, dat ons koningshuis als ratten het zinkende schip verlieten, nog voor er een schot was gelost en de Deense koning achter zijn volk bleef staan. Die reed op zijn paard door Kopenhagen met een gele Davidster op zijn borst en zei wij hebben hier alleen Deense burgers.

      Koningin Wilhelmina was als één van de eerste op de hoogte van wat er gebeurd in de concentratiekampen. Nooit heeft zij ook maar met één woord hierover gerept tijdens haar dagelijkse radiotoespraken. Het was ook mogelijk geweest voor haar, om de geallieerden te verzoeken om de spoorlijnen naar de kampen te bombarderen en zo duizenden levens te sparen. Maar het verhaal gaat, dat Wilhelmina de antisemieten niet tegen de haren in wilde strijken. Maar we vereren nog steeds het huis van oranje.

      Ik heb ook geen scholing gehad AT, maar ik vraag me wel eens af, waarom mensen zich als schapen gedragen. Misschien te lui om na te denken, want volgens een de theorie van de 8 intelligenties moet iedereen zo een beetje over dezelfde intelligentie beschikken. Maar dat is de reden waarom een democratie niet goed werkt. Maar ik zou ook geen beter systeem weten.

      (in antwoord op AT)
     • Jaap Aap

      Je geeft wel erg hoog op van jezelf hè? Zet voor het gemak bijna alle Amerikanen weg als dom terwijl je jezelf en heel heldere analytische gave toedicht Getuigt van een grenzeloze arrogantie!!

      Ben je bekend met het begrip “verschil van mening of inzicht”?

      (in antwoord op Chicamo)
     • Chicamo

      Je moet goed lezen mijnheer Aap. Ik zeg dom gehouden en er is een levensgroot verschil tussen dom en intelligent. Ik hang zelf de theorie aan van de meervoudige intelligentie, hetgeen inhoud, dat elk mens, zonder hersenafwijking, dezelfde intelligentie heeft verdeelt over zeg maar 8 soorten intelligenties en allen uitkomend op 100%. Dat is mathematisch, linguïstisch, visueel, muzikaal, kinesthetisch, interpersoonlijk, intrapersoonlijk en natuurgericht. Deze intelligenties moeten wel ontwikkeld worden. Bijvoorbeeld Beethoven kon misschien niet rekenen, maar was zeer goed in muziek. Je kan wel mensen dom maken of houden. En dat gebeurt o.a. door religie. Ken jij in de VS een president die niet christelijk was?? Ken jij een koningshuis zonder religie?? Ik stel dus ook duidelijk in mijn epistel, dat de mensen dom gehouden worden. Ik vind het tamelijk dom om voor koning en vaderland of god en vaderland te gaan vechten, terwijl je niet eens het naadje van de kous weet.
      Ik hoop dat ik je mijn visie redelijk heb uitgelegd.

      (in antwoord op Jaap Aap)
     • Floris Vrijdag

      manipulatie, agressie tegen opponenten, indoctrinaties…. gut het lijkt net Pechtold (en die andere 149 kamerleden!

      (in antwoord op AT)
     • AT

      Een heftig debat voeren is wel wat anders dan knokploegen de straat opsturen Floris. Onze politiek in één lijn zetten met de Nazi’s is een bagatellisering van de Naziterreur of een ernstige beschuldiging aan het adres van de Nederlandse politiek. Dat mag je wel iets meer onderbouwen.

      Als je mijn andere comments goed zou lezen zie je mij nergens stellen dat er geen rotte appels als Kok, Eurlings, Melkert e.d. tussen zitten die na het pluche voor de grote posities gaan, zo glibberig als ze zijn. Het zijn immers mensen….

      Ik beoordeel ons politieke klimaat niet op basis van de individuen maar op basis van de algehele structuur en diensten. Je gaat ook niet in op het feit dat we constant in de mondiale top 10 staan, dus ergens moeten we het wel goed doen. En jouw opmerking eerder over opheffen van de politiek is natuurlijk quatsch. Ooit wel eens nagedacht over wie de snelwegen aanlegt, wie probeert de zorg goed te regelen, het onderwijs, natuurbeheer, de waterhuishouding, veiligheid? Streef jij naar een anarchie waar we het allemaal overlaten aan het individu dat vooral aan zichzelf denkt? Kom nou eens met iets meer dan je standaard retoriek.

      Dan zou ik van jou wel eens willen weten wat voor politiek systeem er feilloos is en wat wij hier moeten implementeren. Dat maakt jou standpunten wat helderder dan dat Pechtold bashen. Ik snap best dat zijn hautaine houding je bloed doet koken, ik vind het een goed parlementariër die felle debatten voert maar wel op een correcte inhoudelijke manier.

      (in antwoord op Floris Vrijdag)
     • Robert Koote

      Wat zei ik nou, niet alleen probleempjes aangeven, maar ook een breed gedragen oplossing presenteren. Of durf je dat niet.

      (in antwoord op Floris Vrijdag)
     • Floris Vrijdag

      je raaskalt als de roker die boos wordt op de longarts die van hem eist eerst te stoppen met roken… als je niet wilt zien hoe abject en infaam de huidige politiek is heeft verdere discussie geen zin

      (in antwoord op Robert Koote)
     • Robert Koote

      Had je een nare jeugd of zo, je zit er wel heel negatief in. Hoe lang moet je nog in die rot-omgeving leven, misschien kan je beter verhuizen, naar Syrie, misschien Rusland. In ieder geval ben je eigenlijk niet eens de moeite waard. Mocht je weer eens met een probleempje komen, doe er dan gelijk een breed gedragen oplossing bij. Dan lijkt het net alsof je kan nadenken.

      (in antwoord op Floris Vrijdag)
    • Chicamo

     Nog even wat repliek op jouw enthousiasme voor onze democratie. Ongeveer 75 % van de mensen zijn dom of zeker ongeïnteresseerd. Hoeveel Nederlanders weten dat er in maar een associatie verdrag is getekend met de Oekraïne?? Wij gaan ze politiek en financieel steunen en zij nemen de Europese normen en maatstaven over (net als de Grieken). Ik ken de Oekraïne vanuit de geschiedenis en de huidige tijd. Eén van de meest corrupte en fascistische landen die je maar kan voorstellen. Dan kan je echt beter Poetin hebben, daar kunnen we nog wat aan verdienen. Maar ja de VS zegt en wij doen. Nog zo een mooi voorbeeld, in juni werd als hoofd van de mensenrechtenraad van de VN een politicus uit Saoedi Arabië gekozen. Een land waar er meer onthoofdingen plaatsvinden dan bij de IS. Ze zijn van plan om een jongetje van 17 te kruisigen. Maar ze kunnen nu onbeperkt de Haoutih uitmoorden net als Erdogan met de Koerden van plan is. Mijn broek zakt af van het woord democratie of kapitalistische democratie.

     (in antwoord op AT)
     • AT

      Je verwisselt democratie hier met geo-politiek.

      (in antwoord op Chicamo)
     • Robert Koote

      Met je repliek bewijs je feilloos dat je een onbenul bent. Een douane-unie en associateverdrag is niks meer dan een luxe handelsverdrag. Oekraine kan nu zonder heffingen en belemmeringen goederen uitvoeren naar de EU, net zoals de EU nu probleemloos kan exporteren naar de Oekraine. Overigens is Rusland zo goed als failliet en is Poetin ongeveer net zo betrouwbaar als Wilders, niet dus….. Voordat je die blonde roeptoeter gaat nablaten, moet je je wel even laten inlichten door de feiten.

      (in antwoord op Chicamo)
     • Chicamo

      Ach weet je wat het is Robert Koote, ik heb liever dat jij dit over mij zegt, dan iemand bij zijn volle verstand. En wat Rusland betreft, ik wou dat ik zo failliet was met zulke bodemschatten. Het enige wat we bereiken met die boycot, ze worden inventief en self-supporting. Mensen die je onder druk zet of vervolgt, worden slim. Een voorbeeld hiervan zijn de Joden en in zekere zij de katholieken in Nederland die hier de grootste economische macht hebben. Wel eens over nagedacht, hoe de menselijke geest reageert op tegenslagen.

      (in antwoord op Robert Koote)
     • Chicamo

      Ach weet je wat het is Robert Koote, ik heb liever dat jij dit over mij zegt, dan iemand bij zijn volle verstand. En wat Rusland betreft, ik wou dat ik zo failliet was met zulke bodemschatten. Het enige wat we bereiken met die boycot, ze worden inventief en self-supporting. Mensen die je onder druk zet of vervolgt, worden slim. Een voorbeeld hiervan zijn de Joden en in zekere zij de katholieken in Nederland die hier de grootste economische macht hebben. Wel eens over nagedacht, hoe de menselijke geest reageert op tegenslagen.

      Maar ik vermoed, dat jij nooit verder bent geweest dan de Ardennen en je geschiedenisboek bestond uit de Mickey Mous, anders had je wel iets meer geweten over de Oekraïne. In het associatieverdrag staat 1) we gaan ze politiek steunen: Oekraïne is het meest fascistische en antisemitische land wat je maar kunt bedenken, vroeger en nog steeds. De ergste en beruchtste kampbeulen waren zij in de oorlog. 2) we gaan ze economisch steunen: Als je alleen naar het wegennet kijkt, dat is door corruptie dusdanig slecht, dat je bij het olie verversen ook gelijk je velgen kan vernieuwen. De bevolking is zo arm, dat ze van de honger geen ontlasting hebben, maar in Odessa rijden meer Porsches Cayenne rond dan in de hele Benelux. En hoeveel Nederlanders zouden nu achter dit associatieverdrag staan behalve jij en een aantal graaiers uit de politiek??

      (in antwoord op Robert Koote)
  • Floris Vrijdag

   Monument van onze democratie? Pardon: “onze” democratie is vermolmd, door en door verrot, een anachronisme en een feestje voor graaiers en zakkenvullers. Modern = vergaderen via Skype oid, stemmen (alles via referendum) via internet etc. Wie nu nog een gebouw nodig heeft voor zijn eigen gelul (“parlament” betekent praathuis – letterlijk) staat mijlenver naast de werkelijkheid van het volk dat twittert, whatsappt en faecesboekt…
   Die marmerklonten en praethuyzen voor de plietisie kunnen beter als pakhuis voor andere shit gebruikt worden. Gebouwen weg, nonvaleurs die zich plietiesie noemen zonder uitkering aan de schop – werken met je luie donder! Wedden dat het land beter wordt?

   (in antwoord op AT)
   • AT

    Nou, ik weet wel wat betere plekken voor graaiers dan in het parlement zitten.

    Verder scoort Nederland internationaal hoog, staat constant in de top 10, van landen met de meest betrouwbare en efficiëntste overheid. We hebben weinig corruptie, relatief weinig bureaucratie, er is relatief veel openheid van zaken en zeker de lokale overheid staat dicht bij de burger. Natuurlijk kan het altijd beter, maar ga maar een paar jaar in Spanje wonen, of erger Mexico of Myanmar.

    (in antwoord op Floris Vrijdag)
    • Chicamo

     Ik woon al 12 jaar in Spanje en het bevalt me heel goed. De politiek is hier een stuk opener, maar dus ook corrupt en zeker de zusterpartij van de VVD de PP. De secretaris van de PP Barcenas ging wel de gevangenis, net als de zuster van de koning er niet zo makkelijk afkomt.
     Nederland staat laag genoteerd wereldwijd als het over fraude e.d. gaat. Maar dat komt omdat fraude voor de top en semi top gelegaliseerd is. Er wordt voor miljarden gefraudeerd, zonder dat dit ook maar enig juridisch of financieel gevolg heeft, onlangs nog Imtech, Rabo, etc. Dat gaat ook nog eens ten koste van duizenden banen. En mocht er bij hoge uitzondering iemand zich moeten verantwoorden bij de rechter, dan houdt deze magistraat ook nog rekening met reputatieschade. Of ze daar met hun hoge opleiding niet bij na hadden kunnen denken. Krijgen ze 3 maanden voorwaardelijk en 30.000 boete, terwijl ze voor miljoenen hebben geshanghaid. Alles over de rug van de domme kiezer, waarvan 75% slechts het denkvermogen heeft van een kip.

     (in antwoord op AT)
     • AT

      Ik heb dan maar drie jaar in Madrid gewoond maar de politiek is mijns inziens verre van open. Overigens ook een jaar in China gewerkt. Laten we het maar niet hebben over alle miljarden die Spaanse macho politici hebben verspild aan megalomane projecten zonder te investeren in een duurzame economie. Laten we het maar niet hebben over de bureaucratie, ik heb geprobeerd een bureau op te zetten daar, nou… Laten we het ook maar niet hebben over het belastingstelsel. Nee sorry, ik ben behoorlijk tevreden met het reilen en zeilen hier.

      Wat dat betreft heb ik nog meer bewondering gekregen voor het Chinese systeem; totaal corrupt, ondoorzichtig en ondemocratisch. Maar interessant hoe een kapitalistisch communisme een land van meer dan een miljard mensen met een 30 jaren planning zo een kant op kan sturen.

      (in antwoord op Chicamo)
     • Chicamo

      Ik druk me ook verkeerd uit, de pers schrijft er open over. In Nederland heb je dus zo goed als geen maatschappijkritische programma´s of bladen meer. Nou woon ik in de provincie Murcia en dat is geen Spanje en ook geen Afrika zeggen wij altijd. Maar inderdaad het belastingsysteem loopt ongeveer 20 jaar of meer achter, reden Franco. Corruptie is openlijker, is gewoon traditie. Een km snelweg (geld Brussel) kost in Spanje 500.000 en in Duitsland 264.000. Hoe zou dat nou kunnen. Maar er is misschien een beetje licht aan de horizon in de vorm van Podemos, hoewel ik het betwijfel, gezien mijn theorie over ambtenaren. Maar er zit beweging in.

      Ik heb ook enorm veel bewondering voor de Chinezen en die enorme mensenmassa. Maar als je daar de dingen flikt zoals in Nederland, dan krijg je net zo makkelijk de kogel. Maar dan zou ik in Nederland in de begrafenis branche gaan werken.

      (in antwoord op AT)
    • Floris Vrijdag

     mwoah… misschien heb je dan niet goed gekeken? kijk eens naar de baantjes erna. gauw een half miljoen en meer. niet omdat ze zo vreselijk goed zijn, maar omdat ze in de politiek zaten en elkaar baantjes toeschuiven. het gaat helemaal niet om het lansbelang – dat is maar sentimenteel gejammer – het gaat om het baantje erna. en als je het niet gelooft: Kok, Bos (zadelde het land met 200 miljard extra schuld op), Eurlings, De Jager…. ff googelen wat ze erna weten te graaien

     (in antwoord op AT)
 3. biker henk

  T.z.t. zal blijken dat de verbouwing anderhalf tot twee miljard heeft gekost. Maar dat mag het domme stemvee nu nog niet weten.

 4. Jaap Aap

  500 Miljoen is inderdaad een flinke berg geld. Maar in vergelijking tot de verbouwingen die ze in Engeland uit moeten geven aan de verbouwingen aan Westminster Palace, de zetel van het parlement in Groot Brittannië valt het nog mee. Daar gaat het over liefst 8 MILJARD!!!

  Kan dus altijd nog erger.

  • Tim66

   Ja zo kun je alles recht praten wat krom is, als bij ons thuis het geld op is kun je niets doen ,onze regering heeft ook dat probleem alleen het verschil is dat zij bij de burger het geld uit de knip haalt zo kan ik ook mijn huishoudboekje op order brengen ,en als dit nu het enig was maar de burger voor moet opdraaien deze kan zich niet eens verzetten tegen deze vorm van diefstal! en dan tegen de burgers nog roepen dat ze geen schulden moeten maken!
   Politici leven in een andere wereld en hebben na verkozen te zijn NIETS net het klootjes volk!

   (in antwoord op Jaap Aap)
   • Jaap Aap

    Schaar jij jezelf vooral onder “klootjes volk” als je je daar beter bij voelt.

    Denk dat daarin ook de kern van het probleem zit. Ik distantieer me er verre van.

    (in antwoord op Tim66)
    • Tim66

     Klopt je hebt veel mensen die lijden aan zelf overschatting en daar ben jij schijnbaar er ook een van !en daarbij interesseert het mij niet of jij er nu mee eens bent of niet.

     (in antwoord op Jaap Aap)
 5. wwoud

  Een half miljard. verspreid over vijf jaar. Om het funtioneren van democratie te faciliteren beter daaraan besteed dan aan 16 referenda à raison van 30 miljoen per stuk.

Reacties niet toegestaan