De reacties op het vluchtelingenplan van Samsom: Twijfels over Turkije

Het plan van PvdA-leider Diederik Samsom om de vluchtelingencrisis op te lossen is een halve dag oud. Samsom wil vluchtelingen bij aankomst in Griekenland meteen per veerboot naar Turkije sturen en ze vervolgens via een legale asielroute naar Europa halen. De Egeïsche Zee moet immers geen 'massagraf' worden. Inmiddels stromen de reacties binnen. Een greep: Vluchtelingenwerk vindt het plan onacceptabel. 'Dit beleid maakt geen onderscheid tussen oorlogsvluchteling en economische migrant; iedereen wordt met de veerboot teruggestuurd'. Turkije is nog geen veilige haven. 'Zolang dat niet zo is, kun je die veerboot niet laten gaan'. Leo Lucassen, hoogleraar migratiegeschiedenis en directeur van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis aan de Universiteit Leiden ziet een juridisch probleem, zegt hij in de Volkskrant: 'Je mag mensen wel naar een veilig land terugsturen, maar dan moet daar wel een goede opvangprocedure zijn'. Vervolgens ziet hij ook solidariteitsproblemen tussen Europa en de grensgebieden: 'Turkije heeft al meer dan twee miljoen vluchtelingen. Kan men verwachten dat zij de kastanjes voor de EU uit het vuur gaan halen?' Hij betwijfelt bovendien of de illegale instroom stopt. 'Het plan zal de smokkelaars niet werkloos maken'. D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma was milder over het plan: 'Ik ben benieuwd of het kabinet het lukt andere Europese landen achter dit plan te krijgen, maar vooral of Turkije ons niet opnieuw gaat chanteren met eisen over een sneller EU-lidmaatschap. Andere migratieroutes blijven bovendien nog steeds ongecontroleerd'. ChristenUnie en SP zijn ook niet meteen negatief maar wel kritisch wat Turkije betreft. Joël Voordewind, ChristenUnie over Turkije: 'Het land lapt zowat ieder mensenrecht aan zijn laars. Eerst moet Turkije veiligheid en humane opvang van vluchtelingen kunnen garanderen'. Ook GroenLinks vindt Turkije 'verre van een veilig land'. In het AD komen asieladvocaten aan het woord: 'Het belangrijkste is dat Turkije geen veilig land voor migranten is. Zolang er mensenrechten worden geschonden in Turkije, kun je vluchtelingen daar niet naar terugsturen'. Overigens, aldus een woordvoerder van de EU, mogen mensen die asiel aanvragen van de Europese Commissie niet teruggestuurd worden zonder behandeling van hun verzoek. Volgens de Conventie van Genève hebben vluchtelingen uit oorlogslanden recht op asiel. De PVV is mordicus tegen. Geert Wilder schreef op Twitter: 'Gelukszoekers dus eerst per boot terug naar Turkije en daarna met vliegtuig alsnog naar Europa en Nederland? Wat een flutplan. #grenzendicht'.

Bron(nen):   de Volkskrant  AD    

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Gewoon de grenzen dichtgooien voor die erotische gelukzoekers: werkt veel beter en is veel goedkoper.

  • Heinz

   Mag niet… van Brussel.

   (in antwoord op Burgermans)
   • Jaap Aap

    Mag niet…. van Nederland, volgens de internationale verdragen die ons land vrijwillig, zonder enige druk van anderen, ondertekend heeft

    Jij mag er dan geen moeite mee hebben als overheden of mensen hun verplichtingen en beloften niet nakomen, zoals Wilders (65 jaar) maar het overgrote del van de Nederlanders denkt daar toch echt heel anders over (89,92%)

    (in antwoord op Heinz)
    • Heinz

     Mag niet… van Jean-Claude Juncker. Mag niet… van achter de schermen en de vieze hoekjes, daar waar de beslissingen worden genomen, ver buiten het bereik van het gepeupel. Want wie denkt Jaap Aap eigenlijk te zijn op de EU-kaart?

     (in antwoord op Jaap Aap)
    • disqus_RinSh7fPr4

     https://nl.wikipedia.org/wiki/Asielrecht#Overeenkomst_van_Dublin

     Deze overeenkomst handhaven levert al wat op, maarja iets werkend krijgen in de EU blijkt keer op keer onmogelijk, mee stoppen dus.

     (in antwoord op Jaap Aap)
    • Ko Herent

     Om die heiligeboontjes-mentaliteit wordt Nederland al jarenlang uitgelachen…zelfs door Europa zelf.

     (in antwoord op Jaap Aap)
 2. Heinz

  Alle(en) hulp verlenen in de omliggende landen.

  • Burgermans

   Maar dan verdient de asielindustrie geen geld meer aan de ellende van anderen.

   (in antwoord op Heinz)
 3. disqus_RinSh7fPr4

  Eerst Timmermans en nu Samsom ontmaskerd als Nazi’s, de Partij tegen de Arbeid is in paniek want volgend jaar zijn er al verkiezingen.

Reacties niet toegestaan