Hoe overleef je als politica een ‘porno’ filmpje?

Los Yebenes, een dorpje van 6500 zielen in de Spaanse provincie Toledo, verkeert al vanaf 8 augustus in opschudding. Wethouder Olvido Hormigos kan niet naar het stadhuis zonder dat zij wordt beledigd door dorpelingen.

Wat heeft zij gedaan? Op YouTube was zij al masturberend te zien. Het filmpje is gemaakt met een mobiele telefoon. Olvido (41), lid van de Spaanse Socialistische Partij, weet niet hoe de beelden openbaar zijn gemaakt. Ze vertelde tegen de Spaanse krant El Pais dat in twee uur tijd het hele dorp de video had gezien. En een paar dagen later heel Spanje, dankzij de sociale media.

Hormigos beschuldigt de burgemeester en politiek tegenstander ervan het filmpje op YouTube te hebben gezet. Vorige week kondigde ze aan te overwegen haar wethouderschap neer te leggen. Maar door de vele steunbetuigingen ziet ze daar toch van af. ‘Ik zal niet aftreden. Er zijn ergere dingen in de politiek, en tot slot, wat ik deed is geen misdaad! Ik ben een slachtoffer’, zegt ze in El Pais.

Vorig jaar werden er beelden van Ilse Uyttersprot, burgemeester van het Belgische Aalst, openbaar gemaakt. Ze was in actie te zien met haar vriend bovenop een toren. Ze weigerde af te treden, ondanks de druk. Het was, zei ze een privé-aangelegenheid, en het betrof vier jaar oud filmpje.