Twitter voorspelt een Brexit

Is Twitter betrouwbaarder dan opiniepeilingen? Volgens internetpsycholoog Graham Jones wel. En uit een tweet-analyse blijkt dat de Britten de EU vermoedelijk vaarwel gaan zeggen.

Marketingbureau Jellyfish analyseerde ongeveer 350.000 tweets uit maart, april en mei, met de hashtags #StrongerIn, #UKinEU, #VoteLeave en #LeaveEU. Tweets uit Londen en Reading (veel internationale bedrijven) bleken het meest eurogezind, net als die uit Wales (veel EU-subsidies). De meeste Brexit-tweets kwamen uit Oost-Engeland (veel Oost-Europese immigranten en bejaarden), Kent en Cornwall. Gek genoeg kwamen de meeste Brexit-tweets uit Bournemouth, waar juist een bloeiende IT-sector zit.

Het voordeel van Twitter-onderzoek is het volume. Er kunnen maar liefst 2500 tweets per seconde worden geanalyseerd terwijl er voor een opiniepeiling hooguit een paar duizend mensen worden ondervraagd. Nadelen zijn er ook, want de gebruikersgroep is selectief: Op Twitter zitten voornamelijk professionals tussen de 20 en de 50 jaar.

Dat laatste maakt de Twitter-voorspelling trouwens verrassender, omdat het vooral de vijftigplussers en de jonge laagopgeleiden zijn die uit de EU willen.

 

 

 

Bron(nen):   De Morgen