PvdA-staatssecretaris hield gif in eieren maanden geheim

Eind 2016 is al ontdekt dat er gif zat in eieren. De regering, en met name staatssecretaris Van Dam en minister Schippers, wisten daarvan. Van Dam (landbouw) besloot het onder de pet te  houden.

De regering in Brussel heeft ’per toeval’ een memo van de NVWA in handen gekregen, gericht aan  aan staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) en minister Schippers (Volksgezondheid), waarin vermeld staat dat er fipronil in Nederlandse eieren zit. Het document werd eind 2016 naar de regering gestuurd. Maar de bewindspersonen hebben de informatie op hun beurt niet gedeeld met de Tweede Kamer. De eerste verantwoordelijkheid daarvoor lag bij staatssecretaris Van Dam.

Parlementariërs zijn woedend nu ze via België details over de crisis moeten vernemen. Het roept de vraag op of de overheid niet een financiële ramp voor pluimveehouders had kunnen voorkomen.

Ook de Belgen zijn heel boos dat ze niet zijn gewaarschuwd.  'Het is niet mogelijk dat een land als Nederland, een van de grootste exporteurs van eieren ter wereld, die informatie niet doorspeelt', aldus een Belgische minister.