Discussie tussen Dijkhoff en Akyol bij VI Oranje: “Nee, je mag niet uitpraten”

Bij VI Oranje ging het gisteravond niet over voetbal, maar over de bijstand. VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff probeerde uit te leggen waarom de uitkering omlaag moet. Die rechtse praatjes kon columnist Özcan Akyol niet waarderen. Er ontstond een hevige discussie.

VVD’er Dijkhoff vindt dat de bijstand omlaag moet en dat mensen een eventuele aanvulling kunnen krijgen als ze de taal spreken, een opleiding volgen, solliciteren of ‘iets nuttigs doen voor de medemens’.

“Dat is plat populisme van de VVD,” reageert Akyol fel. “Ik heb vrienden in de bijstand zitten waarmee ik ben opgegroeid. Die jongens zijn analfabeet, hebben de taal nooit geleerd, hebben geen netwerk, sociale achterstanden. Dan kun je wel roepen ‘jij moet solliciteren of je moet vrijwilligerswerk doen’, maar deze mensen hebben bijvoorbeeld ook gedragsproblemen.” Hij verwijt Dijkhoff het ‘criminaliseren’ van mensen die in de bijstand zitten. “Dat vind ik gevaarlijk.”

“Wat kun je dan wel doen?”, vraagt Dijkhoff . “Je kunt toch niet tegen deze mensen zeggen: jammer voor je, blijf voor de rest van je leven maar aan de kant staan?” Akyol probeert daar iets tegenin te brengen, maar de VVD’er blijft hem in de reden vallen. De columnist vraagt meerdere keren of hij het mag uitleggen. Dijkhoff reageert bruusk: “Nee, eigenlijk niet.” Pas dan grijpt presentator Wilfred Genee in en kan Akyol zijn verhaal doen.

Het plan van Dijkhoff om de bijstand te verlagen stuit op veel weerstand bij opiniemakers en politici. “Daar zien we de VVD als volgevreten machtspartij. Keihard tegen mensen in de bijstand, soft tegen fraude in de top”, zei Lodewijk Asscher bijvoorbeeld.

Bron(nen):   AD