Koning moet vaker met de trein

Koning Willem-Alexander en zijn gezin moeten vaker de trein nemen. Dat willen D66 en GroenLinks in de Tweede Kamer. De partijen zijn het zat dat de koninklijke familie voor korte tripjes het - milieuvervuilende - vliegtuig pakt. Zo gingen koning en koningin met een chartervliegtuig naar Luxemburg voor het staatsbezoek. Ook gaan ze vaak naar Londen, waar prinses Mabel woont. Ook dat kan heel goed per trein.

,,Dit roept de nodige vragen bij mij op”, zegt D66-Kamerlid Joost Sneller tegen het AD. ,,De koning en koningin hadden naar Luxemburg toch ook de trein kunnen pakken? Er is niet voor niets een mooie koninklijke loge op station Hollands Spoor in Den Haag.” De D66’er roept de koning vandaag op – tijdens een debat over de begroting van het Koningshuis – om voor korte tripjes de trein te nemen in plaats van het vliegtuig.D66 en GroenLinks willen ook weten hoe het koningspaar over twee weken naar het staatsbezoek in het Verenigd Koninkrijk afreist. ,,Ik hoop per Eurostar”, zegt Sneller.

De koning zou graag zonnepanelen plaatsen bij zijn paleis. Maar dat mag niet, omdat het een monument is. GroenLinks wil dat Rutte iets verzint, zodat het wel kan. “Net als zoveel andere Nederlanders wil de koning zonnepanelen, nu hij toch aan het verbouwen is”, zegt Kamerlid Nevin Özütok. “Ik kan niet geloven dat hier geen oplossing voor is. Zet er een paar knappe koppen op. Rutte kan de koning de helpende hand bieden”.

[caption id="attachment_851345" align="aligncenter" width="584"]Vorstenhuizen, koningshuis Nederland. Officiële bezoeken van Wilhelmina(1880-1962). Koningin Wilhelmina wordt begroet door koning Leopold III van België als zij uit de trein stapt bij aan komst in Brussel. Ze draagt een geborduurde lange japon en een cape met sleep. Brussel, België, 1939. Vorstenhuizen, koningshuis Nederland. Officiële bezoeken van Wilhelmina(1880-1962). Koningin Wilhelmina wordt begroet door koning Leopold III van België als zij uit de trein stapt bij aan komst in Brussel. Ze draagt een geborduurde lange japon en een cape met sleep. Brussel, België, 1939. Vorstenhuizen, koningshuis Nederland. Officiële bezoeken van Wilhelmina(1880-1962). Koningin Wilhelmina wordt begroet door koning Leopold III van België als zij uit de trein stapt bij aan komst in Brussel. Ze draagt een geborduurde lange japon en een cape met sleep. Brussel, België, 1939. Vorstenhuizen, koningshuis Nederland. Officiële bezoeken van Wilhelmina(1880-1962). Koningin Wilhelmina wordt begroet door koning Leopold III van België als zij uit de trein stapt bij aan komst in Brussel. Ze draagt een geborduurde lange japon en een cape met sleep. Brussel, België, 1939.[/caption]