Miljoenen Chinezen hebben vliegverbod door sociaal kredietsysteem

Het controversiële sociale kredietsysteem dat in China langzaam wordt ingevoerd, heeft er al toe geleid dat miljoenen Chinese burgers geen vlieg- of treintickets meer kunnen kopen.

Het systeem moet volledig zijn ingevoerd in 2020, maar is nu al in meerdere regio's van kracht. Volgens een gedetailleerd plan dat de Chinese overheid deze week presenteerde, wordt het erg moeilijk voor burgers die 'onbetrouwbaar' zijn om 'zich te verplaatsen'.

Zwarte lijst Mensen en organisaties worden beoordeeld op hun gedrag en activiteiten en op basis van hun kredietscore krijgen ze straf of worden ze beloond. "We verbeteren de zwarte lijst met creditscores, maken de scores van bedrijven en individuen openbaar en vormen een patroon van wantrouwen en straf," klink het.

Voor degenen die als onbetrouwbaar worden beoordeeld "is reizen beperkt en wordt het moeilijk om zich te verplaatsen, zodat degenen die de wet overtreden en het vertrouwen verliezen een zware prijs moeten betalen."

Het social credit system is al uitgerold in een aantal regio's. Het gevolg is dat in enkele maanden tijd de Chinese staat miljoenen mensen heeft geblokkeerd, zodat ze geen vliegtickets of kaartjes voor de hoge snelheidstrein meer kunnen kopen.

Geen luxe meer Volgens staatskrant Global Times konden meer dan elf miljoen mensen geen vliegticket meer kopen en voor ruim vier miljoen was het niet meer mogelijk om met de hoge snelheidstrein te reizen. De staat is ook begonnen met het beperken van luxe opties. Drie miljoen burgers konden bijvoorbeeld geen eerste klasticket meer aanschaffen, meldt Channel News Asia.

Het doel is om "mensen met een slechte score bankroet te laten gaan," zei Hou Yunchun, directeur van het staatsbureau dat het systeem ontwikkelde, eerder dit jaar.

De provincie Hangzou is een van de regio's waar het sociale kredietsysteem al actief is. Mensen worden er beloond met kredietpunten als ze bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doen of bloed doneren. Wie de verkeersregels overtreedt, rookt waar dat verboden is, fake news plaatst of te veel computerspelletjes koopt, wordt bestraft.

Wat voor straffen er precies gelden, is nog niet helemaal duidelijk. Behalve het moeilijker reizen zou ook de internetsnelheid worden verlaagd, hebben kinderen minder toegang tot goede scholen, worden sommige banen onmogelijk, mag je sommige hotels niet meer in en verlies je het recht om een huisdier te hebben.

Bron(nen):   The Independent