FD oppert een affaire: “Is er iets wat Ruttes politieke voelhoorns tijdelijk buiten werking heeft gesteld?”

De wonderen zijn de wereld nog niet uit, maar de kans dat de parlementaire pers Mark Rutte eind dit jaar voor de derde keer op rij tot politicus van het jaar zal kronen, is na zijn geklungel met de zorgpremie wel verkeken, analyseert het FD. Het FD:  "Het tempo waarin de immer goedgemutste premier zijn politieke veine is kwijtgeraakt, heeft vriend en vijand in Den Haag verbijsterd. (...) Was het jeugdige overmoed, die de midveertiger deed vergeten dat zijn partij gruwelt van nivellering, en al helemaal via een zorgpremie die de zorgkosten eerder zal opjagen dan drukken? Heeft hij zich laten inpakken door Wouter Bos, die als zorgconsultant bij KPMG heeft geleerd hoe je klanten met ludieke spelletjes uit hun behaaglijke pantser kunt lokken? Wreekt zich de keuze om alles in een klein kringetje te bekokstoven, zonder inbreng van de fracties? Is er iets buiten het Binnenhof wat zijn politieke voelhoorns tijdelijk buiten werking heeft gesteld? (...)De valse start van zijn tweede kabinet doet nu ook vragen rijzen over zijn regisserend vermogen, terwijl de verwarring over de cijfertjes pijnlijke herinneringen oproept aan de EU-top in juni 2011, toen de premier zich € 50 mrd bleek te hebben verrekend."

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  Ik zat vanmorgen ook al te denken: hoe kan Mark Rutte zijn geschonden imago weer oppoetsen? Antwoord: een vrouw! Maar ze moet wel van het kaliber Maxima zijn om de zorgpremie-puinhoop te doen vergeten.

  • Jannie Ooms

   Neem nu maar van mij aan dat geen vrouw die maar enigszins bij zinnen is een relatie wil met Mark Rutten. Het is een draaier en hij liegt. Geen goede basis voor een vaste relatie, toch?

   (in antwoord op kletsmajoor)
   • Cornelis Berend

    Je zal het niet geloven, maar er bestaan vrouwen die niet bij zinnen zijn. Wat dacht je van Estelle met haar Badr.

    (in antwoord op Jannie Ooms)
 2. herstx

  Deze hele gedachtengang berust op een vergissing. Rutte heeft helemaal geen fijne politieke voelhoorns, zoals meteen al bleek toen hij het had over rechtse vingers aflikken.

  • kletsmajoor

   Inderdaad, eigenlijk is dit al de derde keer dat hem dit overkomt. Eerste keer toen hij na de verkiezingen van 2010 vrolijk ging onderhandelen over een centrum-links kabinet tot afgrijzen van de VVD-aanhang die over rechts wilde met Wilders. (Liep af met een sisser omdat Job Cohen te star bleek.) Tweede keer toen hij het Kunuz-akkoord sloot dat volstond (staat?) met lastenverzwaring i.p.v. kleinere overheid zoals de VVD-aanhang graag ziet (Liep ook af met een sisser omdat GroenLinks werd gedecimeerd.) De derde keer maken we nu mee met de zorgpremie (en nog meer on-VVDse maatregelen). Wat me opvalt -vooral bij de verkiezingen in 2010 en nu weer- is dat Rutte zich niet als winnaar gedraagt. Hij geeft bij de onderhandelingen meteen zoveel weg (hypotheekrente EN nivellering) dat hij de onderliggende partij wordt en bij problemen afhankelijk is van goodwill bij de tegenpartij om nog iets terug te geven.

   (in antwoord op herstx)
   • OverMyDeadBody

    Volgens mij is “links” er niet beter op geworden de afgelopen decennia. De lasten verzwaringen vanaf B1 en de introduktie van een nep nieuw zorgstelsel hebben er aardig op ingehakt. Gegoochel met belastingen.
    Ik denk dat “rechts” er aardig van geprofiteerd heeft.

    Wat we vorig jaar hebben gezien was natuurlijk om te janken.
    Maar dat kon alleen Rutte overkomen.
    Er pleit nog iets voor hem.
    Niemand wil er aan herinnerd worden de 6de mei 2002 (?).
    Sindsdien is het helemaal bergafwaarts gegaan met de politiek in dit land.

    Ook met de VVD is het steeds een drama, want ze willen allebei wat anders wat uiteindelijk voor niemand goed is.
    Zo is er een vlaktax gekomen op noeste arbeiders.
    Ook de midden inkomens begonnen het te merken dat een andere wind ging waaien vanuit Den Haag.
    Van mij mocht het wel wat minder.
    De marktwerking wiens idee was dat ??
    Dat was toch een wens van de VVD ?

    Als “arbeider” heb ik niks aan al die zinloze projekten.
    Ik vlieg ook nooit.

    De VVD zit er wel voor de minderheid en al die domme mensen die dachten dat ze zo liberaal waren en goed voor hun portemonnee.
    Het lijkt me ook niet slim op een partij voor de rijken te stemmen.

    Het zijn toch de grote 3 die de vrijheid verkwanseld hebben en ook het recht links hebben laten liggen.
    Grote zaken durven ze geen van allen aan te pakken.

    Dat hervormen van het belasting stelsel boeit mij ook niet.
    Het pakt altijd anders uit.
    Als je op deze pijlers een ekonomie overeind wil houden dan zie ik het graag instorten.
    Niet alleen de armsten belasting laten betalen.

    Ik zeg niks over voedselbanken.
    Want dat is toch allemaal onzin, hè ?

    Je bent goed bezig, Mark. Nog 1 stap en je bent er.

    (in antwoord op kletsmajoor)
 3. Maarten020

  Het is toch niet de eerste blunder van Rutte! Hoe zat dat ook al weer met die EU miljarden? Dat rekenfoutje? Er is gekozen voor een uiterlijk en een vrolijke lach. Niet voor deskundigheid,

 4. massimoq

  Bridget Maasland, heb ik gehoord. Die kan overigens wél rekenen.

Reacties niet toegestaan