Waarom het prijsplafond voor energie 'een dom plan' is

Politiek
vrijdag, 11 november 2022 om 9:07
welingelichtekringen header 1
Een maximumprijs voor gas en stroom, zodat ieder huishouden de energierekening kan blijven betalen, het klinkt als een prima plan. Maar de uitvoer ervan laat te wensen over, legt Renske Leijten van de SP uit bij Goedemorgen Nederland.
Ten eerste is de regeling te ingewikkeld, ten tweede zijn er veel huishoudens die er helemaal niet van profiteren, maar vooral: energiemaatschappijen zijn de grote winnaars.
Leijten vindt het energieplafond op zich geen slecht plan. "Dat doen heel veel Europese landen ook. Dat maakt dat de huishoudens die nu op stang worden gejaagd met die hoge energieprijzen lucht krijgen. Alleen je moet niet vooraf geld gaan geven aan de energiemaatschappijen. Je weet niet hoe hoog de inkoopprijs is en hoeveel klanten ze hebben. Het risico dat het dan in de winsten gaat zitten is levensgroot. Daarin zijn ze een beetje dom bezig geweest. Wat de SP betreft gaan we dus wél het energieplafond doen en achteraf compenseren.”
Het prijsplafond, dat op 1 januari moet ingaan, dreigt ook niet op tijd af te zijn. Daarom overweegt Klimaatminister Rob Jetten ook voor de eerste maanden van volgend jaar een standaard compensatie uit te keren (net als in november en december). Leijten vindt dat maar niets. "Dat is uiteindelijk ook slecht omgaan met belastinggeld. Er zijn al hele campagnes van mensen die het weggeven omdat ze het niet nodig hebben en er zijn mensen die er te weinig voor hebben. Op die manier geef je ook niet goed belastinggeld uit. Het is een paniekmaatregel. Volgens mij is het onverstandig om dat te gaan doen.”
De beste oplossing is volgens de nummer 2 van de SP om energiemaatschappijen te nationaliseren. Dat dat niet zo makkelijk is, erkent ze. "Maar we hebben ook weleens een bank genationaliseerd in een weekend. Voor mij is het principe dat wat van ons allemaal moet zijn, ook van ons allemaal moet zijn, heel belangrijk.