Pas op met het eten van wilde paddenstoelen: al 28 mensen vergiftigd

Veel mensen vinden het leuk om paddenstoelen in het bos te plukken en die te verwerken in een zelfbereide maaltijd. Pas daar mee op. Het is niet altijd gemakkelijk te zien welke eetbaar zijn en welke niet. Deze herfst zijn al 28 mensen ziek geworden door het eten van paddenstoelen.

Dat is fors meer dan vorig jaar toen rond deze tijd nog maar 11 mensen ziek werden. Dat komt vermoedelijk doordat er toen minder zwammen waren. De omstandigheden zijn nu namelijk ideaal: regen na een warme zomer zorgt voor een hoge luchtvochtigheid.

Veel van de vergiftigde mensen komen uit het buitenland. Ze zijn mogelijk niet bekend met de Nederlandse paddenstoelensoorten en weten dus niet welke eetbaar zijn. Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) raadt overigens iedereen af om zomaar paddenstoelen uit het bos te eten. Mensen hebben er te weinig kennis van.

De gevolgen kunnen groot zijn. Vooral als je toevallig amatoxinen binnenkrijgt. Daardoor ga je binnen 6 tot 24 uur hevig braken en krijg je diarree. Daarna lijkt het beter te gaan, maar raken je levercellen beschadigd. Na enkele dagen kun je last krijgen van leverfalen.