Savoureren maakt gelukkig: zo word je er goed in

Samenleving
zondag, 03 november 2019 om 12:00
hh 84521165
Dat heerlijk zoete stuk slagroomtaart, die komiek die je doet schuddebuiken van het lachen of de bergtop met schitterend uitzicht die je na een lange klim bereikt, het zijn prachtige ervaringen waar je heel gelukkig van wordt, mits je ze niet achteloos voorbij laat gaan. Je moet ze savoureren, leggen twee psychologen uit in een nieuw boek waar het Vlaamse Knack over schrijft.
Savoureren maakt gelukkigIn Savoring vertellen Fred Bryant en Joseph Veroffin over het belang van het bewust beleven en waarderen van positieve ervaringen. De psychologen noemen het savoureren. “Het betekent dat je niet alleen registreert dat iets aangenaam of plezierig is, maar dat je er bewust aandacht aan besteedt en het eventueel zelfs probeert uit te rekken of vast te houden. Het is alsof je een ervaring in je brein omdraait, onderzoekt en vastlegt,” concludeert het duo na 20 jaar geluksonderzoek. Je zou het kunnen zien als een combinatie van genieten en mindfulness. Genieten is echter vaak een onbewuste ervaring en mindfulness is neutraal, savoureren is juist bewust en positief. En het doet ons goed, blijkt uit onderzoek van Bryant en Veroff: wie het vaak doet, heeft sterkere sociale banden, is gelukkiger en weet beter creatieve oplossingen te bedenken voor problemen.
Vrijheid is nodigOm goed te kunnen savoureren moet je niet te veel stress en zorgen hebben op sociaal-, financieel of werkgebied. “Om echt te savoureren, is het belangrijk dat je vrij bent van sociale en andere zorgen. Als je je zorgen maakt over een slechte adem, geniet je niet van de liefdevolle kus. Als je gestrest bent over je werk, geniet je niet van je halfuurtje sport. Bewust genieten vraagt vrijheid. Ook focus is belangrijk. Al multitaskend is het moeilijk om je te concentreren op genot.” Iedereen die weleens al scrollend op zijn telefoon een film kijkt, weet: je geniet van beiden niet echt.
Benoem je positieve gevoelensHet helpt om de blijheid en schoonheid van het leven te benoemen, gaan de psychologen verder. “Savoureren gaat beter als je je positieve gevoelens echt benoemt. Voor jezelf, maar ook tegen anderen. Uitspreken hoe heerlijk, gezellig, grappig of verrassend je iets vindt, versterkt die gevoelens en verankert ze ook in je geheugen. Beschouw positieve gevoelens als positief nieuws, iets wat je wilt delen.” Savoureren kan alleen, maar ook in gezelschap, mits je niet met heel veel bent. “Te veel mensen en te veel drukte is niet bevorderlijk, maar in beperkt gezelschap genieten is dat juist wel. Savoureren kan besmettelijk zijn en als je het samen doet, wordt het soms nog intenser. Iemand die je wijst op een mooi detail, die ook lacht om een grap, die ook geniet van een exquis diner, zulke momenten zijn een soort lijm. Relaties zijn fijner als je samen geniet, en ze duren daardoor ook langer.”
Bron(nen): Knack Weekend