Cohen: politie en burgemeester prutsten in Haren

De politie in Groningen en burgemeester Bats van Haren hebben bij de Project X-rellen van vorig jaar grote fouten gemaakt. Bovendien begreep de politie niets van social media. Dat zijn de belangrijkste conclusies van de commissie-Cohen, bericht de Nos, die citeert uit het rapport dat morgen officieel wordt gepresenteerd door Job Cohen. De commissie heeft volgens de Nos veel kritiek op de politie. De voorbereiding op het Project X-feest was onder de maat. Dat bleek al uit het uitgelekte draaiboek van de politie. Daarin stonden geen aanwijzingen waar agenten de jongeren heen moesten sturen als het mis zou gaan en er waren in eerste instantie slechts acht ME-ers inzetbaar en vier agenten te paard. De Harense burgemeester Bats verweten heeft te lang gewacht met het opschalen van de crisisorganisatie, waardoor ME'ers van andere korpsen pas kwamen toen de rellen al in volle gang waren.

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. catchit64

  Nou, die Cohen is zijn geld dubbel en dwars waard… denk je ook niet

 2. Genuine_Defector

  Waardeloos weer, dit onderzoek. Had wel achterwege kunnen blijven. Pure geldverspilling.

  Staat er ook nog iets in over de ouders en falende opvoeding? En over de jongeren zelf? Of blijven die buiten schot?
  Staat er ook in dat het niet normaal is om massaal naar een klein dorp te komen, terwijl politie, justitie, burgemeester en ouders van het meisje zelf destijds herhaaldelijk via allerlei media hadden opgeroepen vooral niet te komen en dat er niets zou worden georganiseerd?

  Staat er iets in over die radio 3-DJ die opriep om vooral wel te komen? En dat die dus bij een publieke zender werkt?

  Staat erin dat het niet normaal is om met honderden tegelijk tuinen van vreemden te slopen, winkels te plunderen, fietsen te mollen, auto’s in brand te steken en ik geloof zelfs stoeptegels naar bewoners te gooien?

  Of wordt daar voor het gemak maar weer eens aan voorbij gegaan?
  Nou ja, ik lees zulke onderzoeken niet meer. Daar heb ik al heel lang het vertrouwen in verloren.

  • John

   Opruiers blijven altijd buiten schot. Dat was toch op school al zo?
   Jammer dat Cohen dit klusje op zich nam, een nieuwe bijdrage aan zijn schlemiel imago door een “grondig onderzoek en rapport” te produceren waarvan iedereen zegt: “niets nieuws, dat wisten we toch al?”

   (in antwoord op Genuine_Defector)
   • Genuine_Defector

    Op RTL deed een bewoner zijn verhaal. Die heeft het criminele tuig met een hockeystick van zijn dak moeten duwen. Van zijn dak… Gedurende lange tijd na dit ‘feestje’ heeft de man bijzonder veel last gehad; angststoornissen, slaapgebrek, geen energie meer. Hij kon niet meer functioneren. Dat werkt dus allemaal door naar zijn privéleven én zeer waarschijnlijk ook zijn werk. Dat kan haast niet anders.

    En al die kutjongeren die op dit ‘feestje’ zijn afgekomen (en hun ouders) beseffen dus niet hoeveel ellende, overlast en schade ze aanrichten bij normale, fatsoenlijke medemensen. Of het interesseert ze niet. Of – nog erger – het is een combinatie van beiden; ze beseffen het niet én het interesseert ze niet. En dit gewelddadige en criminele gedrag van jongeren, vrijwel altijd onder invloed van gigantische hoeveelheden alcohol en andere middelen, komt ieder weekend voor. Van elk klein dorp tot elke grote stad. En gigantisch veel mensen hebben daar last van. En de ouders doen er niets aan, willen er niets aan doen of beseffen niet dat ze een asociaal kutkind hebben voortgebracht (met als doodmaker het argument “mijn kind doet zoiets niet”).

    Noch Cohen, noch Rutte met zijn wekelijkse PR-praatje hoor ik oplossingen aandragen. Afschuiven, daar zijn ze wel goed in; de ouders moeten het maar oplossen. Ja, maar die doen dat dus niet. Daar zit nou net het hele probleem…

    Ik weet niet wat ik zou doen. Maar ik heb ook een (aluminium) hockeystick en ik vrees dat ik het niet bij duwen zou hebben gelaten, als ik bovenstaande meneer was geweest.

    (in antwoord op John)
    • John

     De meeste ouders van de jeugd die aan dat soort dingen belevenissen meedoet hebben totaal geen greep op hun eigen nageslacht. Het is wat pijnlijk om dat te moeten toegeven naar de buitenwereld.

     (in antwoord op Genuine_Defector)

Reacties niet toegestaan