Teeven onder vuur vanwege doodziek Pools meisje

Staatssecretaris Teeven van Immigratie ligt opnieuw onder vuur omdat de medische zorg aan een asielzoeker is tekortgeschoten. Oppositiepartijen hebben bezorgd gereageerd op het verhaal dat een Pools meisje doodziek is uitgezet en willen van Teeven weten hoe het precies zit. Nederlandse instanties hebben november vorig jaar verzoeken van familie en arts om onmiddellijk bloedonderzoek bij een toen 6-jarige Georgische asielzoeker genegeerd. Na uitzetting naar Polen werd bij het meisje acute leukemie geconstateerd, zo blijkt uit een gezamenlijke reportage van de kranten van Wegener en het EO-programma De Vijfde Dag. Renata Agamiryan kwam in het voorjaar van 2012 met haar familie via Polen naar Nederland. Het gezin vroeg politiek asiel aan. Hun asielverzoek werd afgewezen en ze moesten terug naar Polen, waar ze vandaag kwamen. In afwachting van de afhandeling van het verzoek kwam het gezin terecht in het Asielzoekerscentrum in Baexem bij Roermond. Daar kreeg Renata eind oktober medische klachten, maar volgens de ouders kreeg het meisje geen toegang tot een arts, zelfs niet toen het meisje hoge koorts kreeg. Eind november vroeg een huisarts uiteindelijk een bloedonderzoek aan, maar het detentiecentrum weigerde die uit te voeren. Pas in Polen werd de ernstige ziekte vastgesteld. Artsen schatten dat ze zonder behandeling hooguit een week te leven had.’Waren jullie vijf dagen later gekomen, dan was Renata waarschijnlijk overleden’, krijgen haar ouders te horen.  

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dorie Cillekens

  In de zaak-Agamiryan heeft Teeven benadrukt dat het Neder­landse asielrecht onderscheid maakt tussen een acute en een snelle medische behandeling. “Als iemand iets heeft waarvoor onmiddellijk ingrijpen noodzakelijk is, bijvoorbeeld een hartinfarct, dan wordt de vlucht uitgesteld. Als iemand snel behandeld moet worden, gaan we ervan uit dat dit ook plaats kan vinden in het land waaraan overgedragen gaat worden en dat een vlucht binnen Europa nog mogelijk is”, aldus de bewindsman.

  Ik kan alleen maar verwijzen naar het “INTERNATIONAAL VERDRAG INZAKE DE RECHTEN VAN HET KIND” dat in 1995 door Nederland bekrachtigd werd. Deze rechten uit het verdrag gelden voor alle kinderen die in Nederland leven, ja dus óók voor de kinderen die opgevangen worden in asielzoekerscentra in ons land.

  Artikel 24 Gezondheidszorg
  Het kind heeft recht op de best mogelijke gezondheid en op gezondheidszorg-voorzieningen. De overheid waarborgt dat geen enkel kind de toegang tot deze voorzieningen wordt onthouden.

  Zo, en hier ligt het hele eieren eten. De overheid, svp lezen de heer Teeven, beroept zich enkel en alleen op het asielbeleid. Maar meneer Teeven, U heeft Nederlands recht gestudeerd en weet duvels goed dat U de rechten van het kind met voeten heeft getreden. Dat noemt zich een man van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie.

  Schaam U.

  • kletsmajoor

   Je door emoties laten meeslepen maakt de zaak niet duidelijker. In eerste instantie is het detentiecentrum verantwoordelijk dat bij het meisje waarschijnlijk een verkeerde inschatting heeft gemaakt. Je kan niet doen alsof een staatssecretaris elke medewerker waar ook in de asielketen van minuut tot minuut begeleidt. Er moet dus eerst duidelijkheid komen over hoe het kwam dat het detentiecentrum geen bloedonderzoek wilde. Pas daarna kunnen we zien of dat iets met het beleid te maken had of dat er iemand van het detentiecentrum fouten heeft gemaakt.

   (in antwoord op Dorie Cillekens)
   • Dorie Cillekens

    Hallo kletsmajoor,
    natuurlijk kan hij dat niet. Daar gaat het hier ook niet om.
    In plaats van te zeggen dat hij de zaak zal onderzoeken geeft hij het commentaar dat alle procedures zijn gevolgd. Dit komt gewoon niet goed over.

    (in antwoord op kletsmajoor)
   • Calhoun84

    Daar zijn ministers en staatssecretarissen nu eenmaal voor, om verantwoording af te leggen. Dit lijkt mij toch wel degelijk een kwalijke zaak. Aangezien deze huidige richtlijnen ook voor een deel uit de VVD koker komen vind ik het ook niet onterecht dat Teeven ter verantwoording wordt geroepen door de Kamer.

    (in antwoord op kletsmajoor)
    • kletsmajoor

     Eerst maar eens uitzoeken wat er gebeurt is en wat de beweegredenen waren en dan pas conclusies trekken.

     Een beetje een afgeleide, maar dat de bewindspersoon formeel verantwoordelijk is, betekend niet dat ondergeschikten geen eigen verantwoordelijkheid meer hebben. Zo langzamerhand lijkt het dat bewindspersonen voor alles wat er in dit land gebeurt persoonlijk verantwoording moeten afleggen. Vroeger gaven de bazen de ondergeschikten de schuld maar tegenwoordig lijkt het op het omgekeerde.

     (in antwoord op Calhoun84)
 2. disqus_cDEBEY6Kl8

  Het wordt tijd dat deze streber ( Leefbaar NL, Verdonk, VVD ) wordt weggestuurd, politieke windvanen hebben we al genoeg in NL.

Reacties niet toegestaan