Waarom Rusland zich keert tegen homo’s

Terwijl in Europa en de VS homoseksualiteit steeds meer geaccepteerd wordt, marcheert Rusland exact te andere kant op. Na de ineenstorting van de Sovjet Unie was het verbod op homoseksualiteit opgeheven en begon in de grote steden een aarzelende homocultuur. Maar daaraan is radicaal een eind gekomen. Volgens Jelena Mizulina, het parlementslid dat achter de anti-homowetten zit, kwam zij met haar voorstellen om twee redenen. Allereerst komen er in Rusland steeds minder kinderen. De bevolking van Rusland krimpt en dat vinden de trotse Russen verschrikkelijk. Het land wordt zo minder groots en machtig. Vandaar de afkeer van mensen die zich niet voortplanten en van hun afwijking ook vertellen aan kinderen. Daarnaast past volgens Mizulina homoseksualiteit niet bij de Russische volksaard. Voor Poetin speelt ook iets anders mee. De eerste acht jaar dat hij president was, van 2000 tot 2008, deed hij het zonder ideologie, of met één ideologisch punt: zijn persoon. Na de opkomende protesten van de middenklasse heeft hij toch behoefte aan meer ideologische onderbouwing van zijn macht. Nationalisme is in Rusland, met zijn vele volkeren, een gevaarlijk begrip. Een gemeenschappelijke vijand - De Homo - past dan beter. Het verhaal wil dat Poetin in zijn jeugd tegen pestkoppen werd beschermd door een Joodse buurjongen. Dat heeft een levenslang zwak voor joden opgeleverd. Ware dat niet zo geweest, dan had hij mogelijk joden tot zondebokken gemaakt. Daar is in Rusland een historische voedingsbodem voor...

Bron(nen):   Buzzfeed      

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  Wat een onzinnige redenering: om bevolkingskrimp tegen te gaan! Dit zijn fact free politics. Of eigenlijk: fact free morals.

  • Peter Rokers

   Niemand weet waarom “ze” het doen. En dat Joodse buurjongetje heeft er ook niks mee te maken.
   Net gelezen dat die ultra nationalisten een muziekband de Oekraïne hebben uitgewerkt.
   Justitie werkt volop mee met vervolging van een bandlid.
   Putin is beledigd. Dat zegt meer over de Oekraïne.

   Het wordt toch wel weer beangstigend.
   Het zijn dit keer geen Joden.
   Maar Hitler had ook een hekel aan homo’s.
   Zigeuners en Joden, ja. Gehandicapten ook wel.

   Helaas zie je overal de haat toenemen tegen de zwakken.
   Notabene is er iemand in de regering die zelf ook gehandicapt is.
   Ja, bij de Russen weet ik het niet.
   Maar Putin heeft wel een ernstige hersenbeschadiging.
   En hij steunt Assad, Israel niet.

   Dus heeft die een voorliefde voor diktators.
   Die zijn er zat.

   De koude oorlog is ook weer opgelaaid.

   (in antwoord op kletsmajoor)
 2. AT

  Klassieke fout om te denken dat homo-haat toeneemt, het wordt alleen opener geventileerd. Russen worden eerder geconfronteerd met homo’s die daar voor uit komen, en dat is iets nieuws. Voorheen bleven homo’s in de kast en was er dus voor bekrompen geesten geen reden om hun haat te uiten. Rusland zit nu economisch redelijk in de lift en Poetin wil graag een beeld naar buiten brengen van het grote stoere Rusland. Blijkbaar passen homo’s volgens hem niet in dat beeld.

 3. catchit64

  Ik heb wel eens gehoord dat mensen die verschrikkelijk afgeven op homo’s zelf vaak homoseksuele gevoelens hebben die ze op die manier willen onderdrukken of voor de buitenwereld willen verbergen.
  Vraag: is Poetin misschien homoseksueel?

 4. Bert van der Veer

  Het feit dat er in Rusland homopropaganda wordt verboden, betekend zeer zeker niet dat het gehele beleid anti-homo is. Er wordt hier gesuggereerd dat Rusland de homo’s tot nationale zondebok zou maken. Dit is onzin, en speelt in op het sentiment van mensen die het wel zien gebeuren dat de kwaadaardige Russen de zielige homo’s in een strafkamp zullen stoppen.

  In interviews zegt Poetin dat homoseksuelen net zo goed politieke of maatschappelijke carriëres kunnen nastreven. Zij hebben precies dezelfde rechten als elke andere Rus, en zijn ook volkomen vrij om in prive-kring hun seksuele geaardheid te uiten zoals zij willen.
  Het enige wat er verboden is, is een verheerlijking van smakeloosheid en exhibitionisme, in een nationale knuffelparade als de Gaypride.

  Dat er daarnaast ook homofobie is in het land, dat staat in principe los van het overheidsbeleid. Net zoals Europa, de VS of elk ander land, is homoseksualiteit onder progressieve en ontwikkelde mensen geaccepteerd. Onder een deel van de minder ontwikkelde bevolking, is er nou eenmaal een basis voor xenofobie. Dat is in alle gevallen verkeerd, maar ik neem aan dat het met een hoger opleidingsniveau minder zal worden.

 5. snowyboyclub

  In Rusland moeten homos die opgepakt worden door de politie urine drinken. Om ze zo te vernederen en te mishandelen. Russia with love..no hate!

Reacties niet toegestaan