Jemen bijna gezuiverd van joden

De laatste joden die in Jemen leven staan op het punt om te emigreren naar Israël of de Verenigde Staten. De positie van de Jemenitische joodse minderheid is onhoudbaar geworden. Ze leefden al als dhimmi’s, maar zijn tegenwoordig ook steeds vaker slachtoffer van jihadistische terreurbenden. De overheid treedt niet hard genoeg op tegen de moslimextremisten, tot frustratie van Jemenitische mensenrechtenactivisten.
Al deze schokkende feiten staan in een artikel dat The Guardian gisteren publiceerde. Journaliste Lyn Julius vertelt in het stuk dat er 60 jaar geleden 1 miljoen joden leefden in de Arabische landen. Anno 2009 wonen er nog slechts 4000, in Jemen, Marokko en Tunesië om precies te zijn. Haat, geweld en terreur tegen de joodse minderheden in Arabische landen waren en zijn nog altijd de redenen voor hun massale vertrek.
De Jemenitische overheid slaagt er niet in om de kleine groep joden uit het land te beschermen tegen jihadistische bendes die uit zijn op hun uitroeiing. Mensenrechtenactivisten uit Jemen hekelen de lakse houding van de overheid en beklagen zich al jaren over de dhimmistatus die joodse Jemenieten hebben. Ze betalen extra belasting en hebben geen gelijke rechten onder de in Jemen toegepaste shariawetgeving.
The Guardian voorspelt dat de laatste jodengemeenschappen in de islamitische landen Marokko en Tunesië eenzelfde lot te wachten staat als de plaatselijke overheden niet feller jacht maken op radicale islamitische strijdgroepen. Anders dreigt de islamitische wereld echt ‘judenfrei’ te worden, een intriest vooruitzicht waar Hitler ongetwijfeld trots op zou zijn geweest.

Bron(nen):   The Guardian