Verbod op bouw minaretten?

Samenleving
door Admin
maandag, 08 juni 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De vraag of in Zwitserland minaretten mogen worden gebouwd, zal onderwerp worden van een referendum. En als het volk hierover gaat beslissen, vreest menigeen dat hij de uitslag wel kan raden...
De initiatiefnemers komen met een 'anti-minaret' voorstel. Met als doel de bouw van islamitische gebedshuizen te verbieden. Alvorens een onderwerp rijp is voor een referendum, moeten allerlei staatsrechtelijke stadia worden doorlopen, wat met dit onderwerp nu is gebeurd.
Meer liberale Zwitsers vinden het ondenkbaar dat de vrijheid van godsdienst op deze manier wordt beperkt. Want wat is nog de betekenis van Zwitserse kritiek op landen waar allerlei onvrijheden bestaan als straks ook in Zwitserland mensen niet vrijelijk hun geloof kunnen belijden?
Er zijn ook meer pragmatische tegenstanders.
Die vragen zich bezorgd af hoe de moslimwereld hierop zal reageren. En bovendien: met de recente discussies over het bankgeheim heeft Zwitserland er de nodige vijanden bij gekregen - moeten dat soms nog meer worden?
Het maakt allemaal weinig indruk op de initiatiefnemers. Natuurlijk, Zwitsers zijn van huis uit tolerant, maar waarom zou je tolerant zijn tegen lieden die dat zelf niet zijn? Daar houdt - in deze redenering - de tolerantie op.
Er zijn de nodige internationale verdragen die niet zullen toestaan wat sommige Zwitsers nu willen, maar dat maakt niet op iedereen een grote indruk. In de Europese en mondiale kontekst leven Zwitsers redelijk afgezonderd en wat 'het buitenland' wel niet denkt, dat is niet de eerste zorg van veel bergbewoners.