Waar zal Bernie sterven?

Wat rest is de vraag in wat voor soort gevangenis Madoff zal sterven. De zwaarte van de straf heeft er voor gezorgd dat de laatste jaren voor Madoff geen pretje zullen worden. De Amerikaanse justitie bepaalt de plaats en het soort gevangenis waar een veroordeelde wordt opgesloten aan de hand van een aantal voorwaarden. Voor het soort gevangenis is een puntensysteem.
Je heb vier soorten gevangenissen, van licht tot superzwaar. En hoe meer punten, hoe zwaarder de gevangenis. Je kunt een gevangenis-consultant huren die tegen betaling probeert je zaak zo vriendelijk mogelijk voor te stellen. Hij zal proberen te zorgen dat je zo min mogelijk punten scoort.
Zwaar in dat puntensysteem weegt echter de lengte van de straf. Als Madoff vijftig jaar had gekregen of minder dan had hij op basis van leeftijd en achtergrond wellicht voor een gevangenis kunnen pleiten met een licht regime. Maar nu moet hij al geluk hebben als hij in een ‘medium’ gevangenis belandt. 
In het puntensysteem tellen leeftijd (hoe ouder hoe beter), mate van gewelddadigheid, kans op ontsnappen, etc.  De lange straf maakt dat Madoff zeker niet in een lichte gevangenis komt. In een zware zal hij het vermoedelijk maar kort volhouden. Daar zit het ergste gajes van de Verenigde Staten verzameld en die zullen weinig consideratie hebben met een gewezen miljardair.
Maar misschien wordt het een medium gevangenis. Volgens gevangenis-consultant Webster is de kans dat hij daar fysiek zal worden afgetuigd door medegevangenen nog altijd 100 procent. Staat dat vast, vroeg Newsweek? ‘Oh God, yes.’
Madoff verklaarde gisteren bij zijn veroordeling dat hij dagelijks wordt geplaagd door zijn geweten. Daar zal nog enig ongerief bij komen in zijn laatste jaren.

xLDen>nl GoogleC
zoveel

Bron(nen):   Newsweek